2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00 ÉLŐ
Szerbia 0
Anglia 1

Kubica: Raikkönen behúzta, én miért ne?

2008.10.14. 08:09
A lengyel BMW-pilóta a világbajnokság titkos esélyese, ketten vannak előtte, de még bármi megtörténhet. Ő hisz benne, hogy összejöhet.

Két favoritja van a Forma-1-es bajnokságnak, Lewis Hamilton két futammal a vége előtt öt ponttal áll jobban, mint Felipe Massa. Matematikailag viszont még Robert Kubica is befuthat, sőt, 12 pontos hátránya több is pusztán számtani esélynél.

”Meg kell próbálnunk, semmit nem veszíthetünk. Tavaly Kimi megmutatta, minden lehetséges” – idézte a vasárnapi Japán GP után a lengyel pilótát az itvf1.com.

Kubica akár harmadik favoritnak is mondható, ha azt nézzük, egy éve ilyenkor Kimi Raikkönen 17 egységgel volt lemaradva, a végén mégis nyert.

”A különbség csak annyi, hogy előttem ketten vannak, nemcsak egy ellenfél, és még gyorsak is” – mondta Kubica, de megfeledkezett jó barátjáról, Fernando Alonsóról. A spanyol tavaly az angol és a finn között állt, végül pontegyenlőséggel harmadik lett. Idén nem nyerhet, de állítja, bele fog szólni a versenybe.

A kelet-európai BMW-s csak azt sajnálja, hogy nincs olyan jó autója, mint riválisainak: ”Nem titok, hogy mi nem vagyunk olyan gyorsak, mint Massa és Hamilton, szóval nem könnyű, de bármi lehet.”

A csapat első GP-győzelmét idén Kanadában szerezte Kubica, sőt a vb-t is vezette néhány hétig.

”Ha hét futam után képes vagy elöl lenni, akkor mehetsz a címért, csak az utóbbi időben alig fejlesztettük a kocsit, ami hátrány, meg ott van a 12 pont mínusz is” – összegezte helyzetét az év felénél általunk legjobbnak értékelt klasszis.

A BMW-nek tényleg össze kell szednie magát, de Mario Theissen csapatfőnök valószínűleg már dolgozik is rajta, miben tudnának javulni. Kubica szerint jól jöhet neki, hogy idén változatosak a versenyek, egymást váltják az esős és a száraz nagydíjak, sokszor jön be a biztonsági kocsi, ami felboríthatja a sorrendet.

”Az utóbbi három futam nagyon kiszámíthatatlan volt. Monzában esőben a 11. helyről harmadik lettem, Szingapúrban meg lett volna a dobogó, ha nem jön a biztonsági kocsi. Ott kell lennünk az utolsó két futamon, remélem, a japán eredmény jó ösztönzés, hogy találjunk néhány tizedet, ami sokat segítene” – üzent mérnökeinek a 23 éves tehetség.

Sok idejük nincs, a Kínai GP pénteken kezdődik.