Megtiltanák a tankolást a Forma-1-ben

2008.10.15. 16:38
A hétvégi Kínai Nagydíjon tovább tárgyalnak a Forma-1-es csapatvezetők, hogyan tehetnék izgalmasabbá és olcsóbbá a sorozatot. A legújabb ötlet a tankolás eltörlése.

Nemcsak a már jelzett pénteki Forma-1-es programot, de a szombatit és a vasárnapit is módosítani akarja a nagydíjhétvégéken a FOTA, az F1-es istállók szövetsége.

”Sok jó ötlet van arra, hogyan változhassuk meg a hétvégéket és a versenyeket” – nyilatkozta a FOTA sportrészlegét vezető McLaren-igazgató, Martin Whitmarsh.

A legfontosabb ötlet, hogy eltörölhetik a verseny közbeni tankolást. A lehetőség állítólag a Ferrari szingapúri szerencsétlenkedése után merült föl, amikor az olaszok egyik mérnökének hibájából Felipe Massa feltöltés közben elindult, elszakítva a csövet, elsodorva több szerelőt.

A változtatás miatt meg kellene nagyobbítani az autók tankját, ami költségnövekedést jelente, de a gazdasági válság miatt épp ez ellen dolgoznak az istállók, így a versenytáv lerövidítésével spórolnának.

Jelenleg 300 kilométert vagy két órát futnak az autók, kivéve Monacót, ahol csak 260-at.

Egyelőre semmi nem biztos, a csapatfőnökök a héten Kínában ülnek össze többször, hogy kitaláljanak valamit.

Pontosan nem tudni, mi a baj a tankolással, ami 1994 óta folyamatosan megengedett. Előtte felváltva lehetett vagy nem lehetett újratölteni, öt-tíz évente módosították a szabályt, veszélyessége miatt törölték el többször.

Legutóbbi engedélyezése óta kétszer volt tűz emiatt a depóban, 1994-ben Hockenheimben Jos Verstappen Benettonja, 1995-ben, Spában Eddie Irvine Jordanje gyulladt ki, de senki nem sérült meg komolyan.

A tankolás olyan bizonytalansági tényező, amelynek eltűnésével kevésbé mozgalmassá válhatna a Forma-1. Idén nincs is baj az izgalommal, majdnem minden nagydíj szórakoztató.

”Megvizsgáljuk a szombati és vasárnapi programot, megpróbáljuk kevésbé kiszámíthatóvá tenni – nyilatkozta Whitmarsh, majd azonnal ellent mondott magának. – Persze ha megnézzük az utóbbi futamokat, így is elég kiszámíthatatlan az egész”.