Jövőre kettészakad a Forma-1

2009.06.19. 09:39 Módosítva: 2009.06.19. 10:09
Kiszáll a Forma-1-ből a nyolc legjobb istálló, közölte a FOTA, a csapatok szakszervezete. Új versenysorozatot alapítanak, miután nem tudtak megállapodni Max Mosley FIA-elnökkel.

Csütörtök éjjel a FOTA bejelentette, nem tud megegyezni a FIA-val, így jövőre saját versenysorozatot indít, kiszáll a Forma-1-ből.

A nyolc csapatfőnök a Renault bázisán, Enstone-ban találkozott, hogy a pénteki F1-es nevezési határidő lejárta előtt megvitassa helyzetét. Végül közleményt adtak ki, amelyben tudatták, nem jelentkeznek a 2010-es idényre.

”Az istállók nem kötnek több kompromisszumot, nem változtatnak a 2010-es évaddal kapcsolatos eredeti elképzeléseiken, így nincs más választásuk, mint előkészíteni egy új bajnokságot” – állt a kommünikében.

Az FIA Max Mosley elnök költséghatáros elképzeléseiből nem akart engedni, 100, majd 2011-től 45 millió eurós plafont akart bevezetni, az elszakadást vezető Luca Di Montezemolo Ferrari-elnök szerint ez hosszabb távon Forma-3-at csinált volna az F1-ből.

Problémájuk volt a csapatoknak az F1-es bevételek elosztásával is, hangsúlyozták, az F1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone több tízmillió euróval tartozik nekik, de ezt nem hajlandó elismerni, így kifizetni sem. Mosley, illetve Ecclestone erről csak akkor lett volna hajlandó tárgyalni, ha neveznek 2010-re.

Nem tették, sőt, megpróbálták megosztani a FOTA-tagokat, megtörni szövetségüket, így jövőre a Ferrari, a McLaren, a Brawn GP, a Renault, a Toyota, a BMW, a Red Bull és a Toro Rosso egy másik, még nem létező versenysorozatban indul. Az F1-ben a jelenlegiek közül marad a Williams és a Force India.

A kiugrásnak még lehetnek bonyodalmai, az FIA szerint a Ferrarinak, a Red Bullnak és a Toro Rossónak 2012-ig érvényes szerződése van a Forma-1-gyel, a három gárda szerint ez már nem él.

Az FIA reagált a kilépésre, nem tartja magát felelősnek a történtekért, a FOTA-t hibáztatja. Hangsúlyozza viszont, péntek estig még leadhatják nevezésüket a Forma-1-be, aminek résztvevőit szombat reggel hirdeti ki a szervezet.

A sztárpilóták, Kimi Raikkönen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton már korábban kijelentették, ha csapatuk távozik, követik, bárhol is versenyezzen tovább, így az új F1-nek nem marad neve, még a williamses Nico Rosberg szerződése is lejár az év végén.

Az idei szezon még mindenképpen rendben végigmegy, pénteken kezdődik a Brit GP az első szabadedzésekkel. Silverstone utolsó futamán ott lesz Max Mosley és természetesen az összes istállóvezető.