Tévesen büntették Vettelt gyorshajtásért

2009.10.02. 16:27
Szingapúrban győzelemre hajtott a német, de áthajtásos büntetést kapott, mert a boxban átlépte a 100-at. Kiderült, nem tette: olyan vonalat vágott át, amit nem tilos, vagyis a versenyfelügyelők figyelmetlensége miatt bűnhődött.

Biztos dobogós helyet, de lehet, hogy győzelmet veszített Szingapúrban Sebastian Vettel, amikor depóbeli gyorshajtásért megbüntették. Kiderült, nem is lépte át a sebességhatárt, hibáztak a becslésnél, mert elfelejtettek figyelembe venni egy nyilvánvaló lehetőséget.

”A kocsi adataiból látszik, hogy nem léptem át a megengedett sebességet, elrontották a mérést. A bemeneti vonalat át lehet lépni, vagyis mindenki megválaszthatja az útját a depóba, van, aki csak kicsit, van, aki - mint én - nagyon levágta. A becslést külön szektorok út-idő eredményeit összeadva végzik, vagyis egyértelmű, hogy hibáztak. Sebességhatárnak kellene lennie, és nem sebesség-távolság határnak, függetleníteni kellene a megtett úttól” – beszélt a tévedésről Suzukában Vettel.

Nyilatkozata nem egyértelmű, mert nem a pályán található, depó előtti fehér vonalról beszél, hanem arról, ami a depóban jelzésképpen van felfestve, a haladási ívet jelöli. A szabályzatban és a pilótaeligazításon sem jött szóba, hogy ezt ne lehetne átlépni, nem is járt érte semmilyen büntetés.

Az említett út-idő szektorok kijelölésénél viszont figyelembe vették ezt az ívet, Vettel lejött róla, rövidebb utat tett meg, ezért 100 fölötti sebességet számoltak neki. Így is negyedik lett, de ha nem kell a hajrában újra átmennie a teljes boxutcán, akár nyerhetett is volna, mert boxkiállása előtt alig egy másodperccel volt a győztes Lewis Hamilton mögött.

A hiba természetesen a világbajnokságot is befolyásolta, Vettel jelenleg 25 ponttal lemaradva harmadik a vezető Jenson Button mögött. Három futammal a vége előtt minimális esélye maradt a világbajnokságra, de pénteken már csak annyit tudott mondani: ”Most már mit tehetnék?”