Schumacher: A világbajnokságért jövök

2009.12.23. 16:05
Egyértelműsítette célját első mercedeses sajtótájékoztatóján Michael Schumacher, aki jövőre újra versenyez. Értékelte az ellenfeleket, az esélyeit, a körülményeket.

”Azért gondolkodtam el a visszatérésen, mert régi barátok kerestek meg. A Mercedesnek köszönhetem, hogy az F1-be kerültem, de sosem volt esélyem azzal versenyezni. Ross Brawn és a Mercedes most lehetővé teszi a közös munkát, és boldog vagyok, hogy visszaadhatok nekik valamit” – nyilatkozta szerdán Michael Schumacher, miután a Mercedeshez szerződött.

Jövőre három szezon kihagyás után ismét indul a Forma-1-ben, sőt, valószínűleg egészen 2012 végéig versenyez: ”Három évről van szó, ez nem egyszeri dolog, folyamatosságot akarunk”.

Exvilágbajnokok állítják, a vb-címért fog hajtani, maga sem tagadja, erre gondol. ”A csapat mindkét vb-t megnyerte idén, a Mercedes áll mögöttünk, így csak a világbajnokság lehet a célunk.”

Új arcok fogadják, a tavalyi világbajnok Lewis Hamiltonnal és az első számú tehetség Sebastian Vettellel még nem versenyzett, és persze még mindig itt van, sőt, jobban készül, mint valaha legutóbbi legyőzője, Fernando Alonso is.

”Az ellenfelek kemények, de feldob, hogy itt lehetek. Szorosabb, de nem nehezebb a mezőny, itt mindig erős pilóták indultak” – értékelte a fiatalokat a jövő vasárnap 41 éves Schumacher.

De képes lesz-e felvenni a tempójukat? ”Abszolút biztos vagyok ebben, amikor először visszaültem a gokartba a motorbaleset után, azonnal gyors voltam. Be kell bizonyítanom élesben is, izgalmas lesz kerék kerék ellen menni a srácokkal. Már várom, győzzenek le, ha tudnak! Sokat számít, hogy kívülről is biztatnak, senki sem kételkedik a képességeimben.”

Mika Hakkinen a megváltozott körülményekre figyelmeztette, de emiatt sem aggódik: ”Az autók kicsit mások, de annyiféle autóm volt már, erős oldalam az alkalmazkodás”.

Schumacher szerint továbbra is a Red Bull, a McLaren, a Ferrari, és ők, a Brawnból lett Mercedes nyerik a futamokat, állítja, ”szoros harc lesz”, de külön kiemelte, benne ”bíznak az emberei”.

Az autosport.com szerint egy újságíró megkérdezte, ha 2010-ben bajnok lenne, élete eredményének tartaná-e: ”Egyedi, különleges lehetne, de üljünk előbb a volán mögé, aztán majd utána beszélhetünk. Újra versenyzésre éhezem, úgy, mint rég”.

Schumacher csütörtökön ismerkedik a brackley Mercedes-F1-központtal, február elején mutatkozik be a valenciai teszten, az első nagydíj március 14-én lesz, Bahreinben.