A USF1 bedőlt, jöhet a szerb Stefan GP?

2010.03.03. 15:59 Módosítva: 2010.03.03. 15:59
Nem lesz amerikai csapat a Forma-1-ben, jönne a helyére egy szerb, de nem engedik. A Hispania F1 biztos ott lesz.

Nem lesz kész az idei Forma-1-es szezonra a USF1, értesült az autosport.com, így az istálló nem indul a sorozatban. Az amerikai projekt befuccsolt, de hónapok óta készenlétben áll a Stefan GP, ami szívesen átvenné a helyét.

A szerb Zoran Sztefanovics istállója felvásárolta a múlt év végén kiszállt Toyota maradványait, 2010-es kasztniját, sebességváltóját és motorját, ellátói szerződést kötött a japánokkal, szerződtette protezsáltjukat, Kazuki Nakadzsimát, de az FIA-nak (Nemzetközi Autós Szövetség) mintha nem tetszene igyekezete.

Sztefanovics már 1997-ben is be akart szállni az F1-be, akkor a becsődölt Lolát mentette volna meg, de akkor sem jött össze neki. A szláv milliárdosról Bernie Ecclestone állítólag a szerb elnökkel is tárgyalt, aki biztosította, megérdemelné a bizalmat, de eddig semmi nem utal arra, hogy az FIA nyitna, és a USF1 helyett neki adná a 13. csapat nevezését.

A Stefan GP február végén tesztelni is akart, de a Bridgestone sem segített, nem adott neki gumit, így a gyakorlás elmaradt.

A biztos új induló Virgin és Lotus mellett szerdán a Campos erősítette meg, ott lesz a bahreini nyitófutamon, március 14-én, de Hispania F1 néven. Autóját csütörtökön mutatja be dél-Spanyolországban, pilótái a már korábban szerződtetett Bruno Senna és a kedden leigazolt indiai Karun Chandok lesznek.

Ha az FIA nem nyit Sztefanovics felé, jövő hét végén a tervezett 13 helyett 12 istálló kezdi el a világbajnokságot.