Ilona
17 °C
33 °C

A Toyota kiszállt a Forma-1-ből

2009.11.04. 08:57
A japánok 139 nyeretlen nagydíj után szerdán jelentették be a búcsút. A válságra hivatkoznak.

Távozik a Forma-1-ból a Toyota, az autosport.com úgy tudja, Tokióban sajtótájékoztatón ezt már hivatalosan be is jelentették. A döntést kedden hozták meg a cég vezetői, miután idén sem nyert futamot az istálló, elvitt közel 300 millió eurót (400 millió dollár), míg a gyár globálisan nyolcmilliárd dollárt veszített.

TRDV598008

A Toyota kiszállása egész évben a levegőben volt, bár vezetői rendre cáfolták, és aláírták a Concorde-egyezményt is 2012-ig. Neves pilótákat akartak szerződtetni, de Robert Kubica és Kimi Raikkönen is nemet mondott, így nem maradt sztár a piacon.

A csapat 2002 óta indult, mindvégig a legmagasabb költségvetéssel, de 139 nagydíjból egyet sem tudott megnyerni. Mindössze három pole pozíciót és 13 dobogós helyet szerzett, legjobb eredménye negyedik volt a világbajnoki összesítésben, 2005-ben. Búcsúja azt jelenti, a nyáron lelépett BMW utódja kerülhet be jövőre a sorozatba.

Pilótái közül Timo Glock a Renault-hoz, Jarno Trulli a Lotushoz tart.

Tizenegy hónapja a másik nagy japán vállalat, a Honda hagyta el a Forma-1-et, utódja, a Brawn GP idén minden bajnokságot megnyert.

Nico Rosberg Mogyoródon a biztonságért kampányol

Az Allianz meghívására Magyarországra jön az F1-pilóta, hogy megmérkőzzön a legügyesebb magyar autóvezetőkkel és megossza velük tapasztalatait.

Magyarországra érkezik november 20-án Nico Rosberg, hogy a hungaroringi Allianz vezetéstechnikai pályán adjon tanácsokat a magyar autósoknak. A Williams Forma-1-es pilótája személyesen tart bemutatót azoknak a szerencsés érdeklődőknek, akik egy totójáték kitöltésével pályáznak, majd saját autójukkal a legjobbak között lesznek a november 15-i tanpályapróbán.

Az internetes játékot    helyesen kitöltők közül 120 résztvevőt sorsolnak ki, majd a 30 legügyesebb megmérkőzhet Rosberggel is.

A német versenyző Allianzzal közös célja, hogy felhívja a figyelmet a leggyakoribb balesetkiváltó okok, a gyorshajtás és az ittas vezetés veszélyeire, illetve a biztonsági öv használatára.