Maldonado: GP2 lett a Forma-1-ből

2012.05.18. 10:24

Sokkal jobban számít a pilóta a Forma-1-ben, mint korábban, állítja a Spanyol GP-győztes Pastor Maldonado. A venezuelai vasárnap a semmiből nyert futamot a hét éve szenvedő Williamsszel, ami szerinte azért lehetséges, mert az autók közötti erőviszonyok kiegyenlítődtek.

"Olyanná vált a bajnokság, mint a GP2, a pilóták jelenthetik a különbséget, a csapatok meg többnyire a stratégiára koncentrálnak. Kicsit unalmas, ha mindig ugyanaz a kocsi nyer, ez a szezon sokesélyes" - nyilatkozta Maldonado az Autosportnak. A tehetséges pilóta 2010-ben maga is megnyerte a GP2-t, ahol egyforma autók versengenek más-más csapatokban.

A szezon egyik kulcskérdése a gumikopás, Michael Schumacher lázadozik a Pirelli abroncsai ellen, míg mercis csapattársa, Nico Rosberg, valamint Mark Webber, illetve Kimi Raikkönen védi azokat. Maldonado szintén: "A gumikopás valóban komoly, és tényleg tudni kell bánni a Pirellikkel, ám mindez a verseny része, és mindenkinek ugyanolyanok a feltételek. Alkalmazkodnunk kell az abroncsokhoz, a szabályokhoz és az autóhoz".

A Williamsnél a gumikat állítják középpontba. "Nálunk elég jól működik a Pirelli jelenleg. Kopik, de ugyanúgy kopik a többieknek is. Sokat dolgoztunk rajta, eköré építettük az autót, és eszerint fejlesztjük. Megértettük, hogyan bánjunk a gumikkal, főleg én, a vezetésben, a mérnökök meg a beállítások szempontjából."

Maldonado megerősítette főnöke, Sir Frank Williamsnek azt az állítását is, hogy az FW34-es modell nem igazi nyerő autó: "Nem a miénk a leggyorsabb kocsi, de dolgozunk rajta".