Alonso csillagos, Raikkönen 5-ös, 2-es sincs

2012.07.26. 00:07
A Forma-1 legszorosabb szezonjának látszott pár hónapja 2012, hét különböző pilóta nyert futamot 10 versenyen, félévre viszont Fernando Alonsónak mégis sikerült kissé meglépnie az élen. Ki mit mutatott és hogy teljesített eddig? Kiosztottuk a félévi értesítőket a Magyar Nagydíj előtt.

12. Michael Schumacher 29 pont

2010-es visszatérése óta most a legjobb, ám bő 20 éves karrierjében sosem látott balszerencse-sorozat üldözi, 10 futamból ötöt sikerült befejeznie. Négyszer az autó vagy másik pilóta, egyszer saját hibájából esett ki, utóbbiért fizetett a legdrágábban. Barcelonában nekiment Sennának, így a következő, Monacói GP-n hiába szerezte meg a pole-t, büntetés miatt csak hatodikként rajtolhatott. Később Valenciában valamit visszakapott, az utolsó előtti körben ketten is kiestek előle, így harmadik lett, ami a legjobb pozíciója az elmúlt két és fél évben. Az autójában nincs is több, majdnem mindig kifacsarja belőle a maximumot, így nagy eredmény csak jövőre várható tőle. Ha folytatja.

Osztályzat: 4

11. Pastor Maldonado 29 pont

Ha valaki tízből kétszer szerez pontot, hatszor nem, kétszer kiesik, kvázi bukást érdemelne, csakhogy Maldonadótól pont ennyit vártunk a szezon elején, és mivel a két pontszerzéséből egyik győzelem, ő az év meglepetése. Barcelonai sikere óta egyszer sem került a tízbe, Spanyolországban minden kijött neki, azóta semmi, sőt, karambolkirálynak is kikiáltották, nem alaptalanul. Minden forrófejűsége és meggondolatlansága ellenére mégis dicséretet érdemel, ha a szezon végéig sem csinál semmi többet, már akkor jócskán túlteljesített, a Williamsnek hét év után nyert.

Osztályzat: 5 alá

10. Kamui Kobayashi 33 pont

Öt pontszerző hellyel és a legutóbbi negyedik helyével kissé átlag alatt teljesít. Semmi kiemelkedőt nem láttunk tőle, a már-már megszokott nagy előzések elmaradtak, legemlékezetesebb pillanata, amikor Silverstone-ban elütötte a fél boxcsapatát. Abszolút középpilóta eddig idén, se lejjebb, se feljebb nem tud lépni egy szintnél.

Osztályzat: 3/4

9. Sergio Perez 47 pont

Második F1-évében határozott fejlődést mutat, az év elején második lett Malajziában, sőt, majdnem megverte Fernando Alonsót, majd Kanadában újra dobogóra állhatott, harmadikként végzett. Keveset hibázott, az idény második felében további bravúrokat lehet várni tőle. Csak 22 éves, ahhoz képest kivételesen éretten vezet.

Osztályzat: 4/5

8. Romain Grosjean 61 pont

Kvázi ugyanaz, mint Perez, két dobogó, harmadik hely Bahreinben, második Kanadában, de elég sok, négy kieséssel és több koccanással megspékelve. Négy évvel idősebb, de valójában tapasztalatlanabb a mexikóinál, hiába indult már 2009-ben is, e szezon kezdetéig csak hétszer állt rajthoz. Majdnem olyan, mintha újonc lenne, így az, hogy az időmérőkön partiban van csapattársával, Kimi Raikkönennel, óriási teljesítmény.

Osztályzat: 4

7. Jenson Button 68 pont

Fix világbajnoki esélyesként indult, a harmadik futamig rendben is mentek a dolgai, egyet nyert, egyszer második lett, utána viszont hat dobogó nélküli versenyt produkált, pontot is alig szerzett. Alig egy hete, Németországban jött egyenesbe a második hellyel, de a vb-je minden bizonnyal elment, mert a pontversenyben 86 ponttal le van maradva Fernando Alonsótól. Gondjai voltak a kocsival, amik megoldódni látszanak, nyerhet az év második felében, de ez eddig gyengébb a közepesnél.

Osztályzat: 3 alá

6. Nico Rosberg 76 pont

A Mercedes pozitív szezonkezdését kihasználva győzött Kínában, azóta egy monacói második hely pár helyezéssel, de semmi kiemelkedő. Évét meghatározza a Mercedes elgyengülése, a kocsival együtt visszatért oda, ahová vártuk, az élmezőny végére, a középmezőny elejére. Monaco óta kvázi semmit nem alkotott, sem időmérőn, sem futamon. Olyan gyors, mint Schumacher, de eltüntetni még mindig nem tudta az öreget.

Osztályzat: 4

5. Lewis Hamilton 92 pont

Az első pilóta, aki még talán vb-esélyesnek mondhatja magát, a 62 pontos lemaradás győzelmekkel meg egy nagy adag szerencsével elméletileg ledolgozható. Idény eleji formája alapján egyértelműen élközelben kellene lennie, ő volt az, aki a legkiegyensúlyozottabban indult, az első hét futamból négyszer dobogón végzett, a hetediket, a kanadait nyerte is. Azóta viszont három katasztrofális GP két kieséssel, mindössze két ponttal, óriásit rontott a helyzetén, igen valószínű, hogy egy hónap alatt odalett az egész évadja. Mivel a McLaren most kezd erősíteni, jó napjai jöhetnek, de teljesítményét az említett négy pocsék hét lerontotta a félévhez érve. Ha csak Maldonadóval szemben okosabb Valenciában, és nem ütközik vele, sokkal jobb pozícióval várhatná a folytatást.

Osztályzat: 4 alá

4. Kimi Raikkönen 98 pont

Két év kihagyás után a helyezése nagyon rendben van, ugyanígy a négy dobogó, a 9 pontszerzés egyetlen kiesés nélkül végképp. Ennek köszönheti, hogy ha nem is közel, de lőtávolban van a vb-hez is az 56 pont hátránnyal. Ami nem az igazi neki, az az időmérő, ahogy maga is mondogatja, ha azt össze tudnák hozni, már rég nyert volna. Legutóbb 10.-ről indulva lett harmadik, innét a dobogóra kis szerencsével igen, de annak tetejére nem lehet felérni. Pozitív benyomást tett visszatérése óta csapatára, a Lotusra, versenyzőtársaira és a közönségre is. Talán ő előz idén a legjobban, és szinte biztosan a legtöbbet.

Osztályzat: 5 alá

3. Sebastian Vettel 110 pont

Az első abszolút világbajnoki esélyes, még ha a 44 pont hátrány soknak is tűnik első blikkre. A hét ember egyike, aki futamot nyert idén, ám Bahrein óta szét van esve, jó időmérő után szétcsúszik a versenyre vagy valami rendre közbejön. Volt egy autóhibája, Valenciában, ezen kívül nem esett ki, ám vasárnap is eldobott egy biztos második helyet Hockenheimben. Nem mellékes, hogy eddig kikapott csapattársától, bár nem sokkal, de Webber megy előtte úgy, hogy két futamot is megnyert. Összevissza szezonja van, tavalyi kiegyensúlyozottsága eltűnt.

Osztályzat: 3/4

2. Mark Webber 120 pont

Furcsa leírni is, de Maldonadóval együtt a szezon meglepetése, hogy ő Fernando Alonso első számú ellenfele féltávnál. Teljesítménye mutatja leginkább, mit kell hozni idén: két győzelem, de ezen kívül nulla dobogós hely, viszont egy kivételével majdnem mindig top5-ös pontszerzés, kiesés nélkül. Nagy szó, hogy fogja a tavaly abszolút csapatkedvencnek tűnő Vettelt, és teljesen reális esélye van a világbajnoki címre. A Hungaroringen két éve nyert, most is odaérhet.

Osztályzat: 4/5

1. Fernando Alonso 154 pont

A szezon egyetlen hibátlan pilótája, csillagos ötössel. Azok után, hogy autó nélkül kezdte a szezont, nem omlott össze, hanem kvázi csinált magának egy újat, ami ugyan még mindig nem a legjobb, de ha ő vezeti, úgy tűnik, mintha az lenne. A hat dobogós hely és a három győzelem kiemelkedő, az meg még inkább, hogy a kocsi felújítása, május eleje óta csak egyszer nem végzett a top3-ban: hatból egyszer szorult le a dobogóról, akkor is csupán kis stratégiai hiba miatt, Kanadában. Ott sem ő, hanem csapata nyúlt mellé kissé, neki szinte egy rossz kormánymozdulata nem volt egész évben. A csúcson van fejben, és ez meg is látszik, ilyen szoros évben 34 pont előnyt összeszedni több, mint bravúr, ebből akár már gazdálkodni is lehet. Az év viszont nagyon hosszú, győzelmekre van szüksége, ha elöl akar maradni. A Hungaroringen is favorit.

Osztályzat: 5*