Elhunyt az F1 legendás orvosa, Sid Watkins

2012.09.13. 09:48

Szerdán, 84 éves korában meghalt Professzor Sid Watkins idegsebész, aki 1978 és 2004 között volt a Forma-1 vezető orvosa, és jó negyedszázados F1-pályafutása alatt pilóták tucatjainak életét mentette meg vagy részesítette elsősegélyben.

Watkinst Bernie Ecclestone hívta a sorozatba, és olyan sztárok köszönik neki az életét, mint Gerhard Berger, Rubens Barrichello, Mika Hakkinen, többek között, de ő látta el Michael Schumachert is a német 1999-es lábtörésekor.

A veterán orvos amellett, hogy remekül végezte a dolgát, szórakoztató karakter volt, nem vetette meg a jó szivarokat és a whiskyt, valamint mindig mindenkihez akadt egy kedves szava. A pilóták, a csapatvezetők imádták, rengeteget ugratta őket és fordítva.

Watkins érkezett elsőként 1994. május 1-én Imolában Ayrton Sennához is, amit meg lehetett tenni, elvégezte, de a brazil életét nem tudta megmenteni. Sennával különösen jó viszonyban volt, barátok voltak. Legendás a beszélgetés, amit egy nappal a háromszoros bajnok halála előtt folytattak, miután Roland Ratzenberger életét vesztette a San Marinó-i pályán.

Sennát kiborította az osztrák halálos balesete, Watkinsnak önéletrajzában megírta, nagyon rosszul érezte magát miatta a bajnok.

"Megnyertél mindent, háromszoros világbajnok vagy, egyértelműen a leggyorsabb. Hagyjuk itt az egészet, és menjünk horgászni" - próbálta rávenni Watkins Sennát a visszavonulásra. Senna így felelt: "Nem tehetem, Sid. Vannak dolgok, amiket nem befolyásolhatunk. Mennem kell tovább". Alig egy nap múlva Senna is halott volt.

Watkins nyolc éve hagyta ott az F1-et, Sennát 18 évvel élte túl. Mindig is élen járt a biztonság javításában, és visszavonulása után is közel maradt a sportághoz. Idén hosszú idő után újra megjelent egy futamon, a McLaren Silverstone-ba hívta meg, ekkor vizitált utoljára a Forma-1-ben.

Halála után pilóták tucatjai búcsúztak tőle a közösségi oldalakon, míg Ron Dennis McLaren-elnök így köszönt el tőle: "A világ motorsportja egyik legnagyobbját veszítette el. Nem volt pilóta, sem mérnök, sem tervező. Orvos volt, aki mindannyiunknál többet tett érte, hogy az F1 olyan biztonságos legyen, mint manapság. Sok volt és jelenlegi versenyző köszönheti életét az ő körültekintő és hozzáértő munkájának, aminek eredményei olyan mai biztonsági intézkedések, amiket napjaink pilótái természetesnek vesznek".