Az 57 éves Prost teszteli a Renault-turbót

2012.10.01. 18:06

Kipróbálta a hétvégén Sebastian Vettel 2010-es vb-győztes Red Bullját egy Paul Ricard-i Forma-1-gálán Alain Prost, korábbi négyszeres F1-világbajnok. A francia 1996 óta nem vezetett Forma-1-es gépet, akkor egy McLarent tesztelt. A próba jól ment, olyannyira, hogy Prost máris a Renault új turbómotorjának fejlesztéséről beszél, amiben szintén szerepet kaphat.

"Nagyon jó volt kipróbálni egy modern Forma-1-es autót, és lehet, hogy újra lesz lehetőségem, már az új motorral, két hónap múlva. Nagy élmény lenne az is. Már a turbókkal érkező új technológiai megoldásokon agyalunk, és keményen dolgozunk a projekten a Renault-val. Ez most a legfontosabb célunk" - idézte az Autosport az 1985-86, 89 és 93-as világbajnokot, aki a Renault nagyköveteként is járja a világot.

Bernie Ecclestone épp most szólta le a turbókat, ha csak rajta múlna, betiltatná őket, de a szabályzat szerint 2014-ben ezekre áll át a sorozat az eddigi szívómotorokról. 2.4-es V8-asok helyett a turbók 1.6-os V6-osak lesznek, Ecclestone a hangjukkal nincs kibékülve. A Ferrarié már próbapadon van, és a Mercedes, illetve a Renault sem lehet sokkal lemaradva az olaszok mögött.

   prost

Prost már 57 éves, de kifogástalan kondiban van, ráadásul tapasztalat turbópilóta, a 80-as években éveken át ezekkel versenyzett. Vezette a Renault, a Porsche és a Honda turbómotorját, első két világbajnokságát a németekével nyerte. Ráadásul minden idők egyik legjobb tesztelőjének tartották, remekül át tudja adni tapasztalatait a mérnököknek.

1993-as visszavonulása óta volt csapatfőnök az F1-ben 1997 és 2002 között, és folyamatosan versenyzett is, az utóbbi években az Andros Trophy nevű bajnokságban, ami a ralikrosszhoz hasonló széria, csak havas-jeges pályán rendezik.