2007 lehetséges, csak nem valószínű

2012.10.25. 15:20

Kétesélyesnek tűnik az utolsó négy futamra a világbajnokság, Sebastian Vettel hat ponttal vezet Fernando Alonso előtt. Még egy ember van viszont, aki reálisnak tűnően beleszólhat, ismerve, hogy nyert legutóbb: Kimi Raikkönen.

A finn 2007-ben úgy lett első, hogy a tízpontos rendszerben két futammal a vége előtt 17-tel volt lemaradva a vezető Lewis Hamiltontól és öttel a második Fernando Alonsótól. Öt éve kettőből kettőt nyert, Hamilton viszont mindössze két pontot szerzett, az akkoriban Ferrari-pilóta világbajnok lett.

"Természetesen még van esélyünk, bár más most a helyzet, mint 2007-ben. Az akkori kocsinkkal tudtuk, hogy képesek vagyunk megnyerni a hátralévő versenyeket, jelenleg viszont nem a miénk a leggyorsabb gép. Persze próbálkozunk és reménykedünk, egészen addig, amíg semmi esély nem marad, csakhogy a szituáció nem ugyanaz" - nyilatkozta csütörtökön, a hétvégi Indiai GP helyszínén Raikkönen a hivatalos sajtótájékoztatón.

 
Ez már a beletörődő arc?

Ezúttal Lotusszal próbálkozik, sokszor állt dobogón, ám még nem nyert, miközben Alonso hármat, Vettel négyet is.

"Ha tudunk fejlődni, meglátjuk, mi történik. Mindenképp keményen kell dolgoznunk és motiváltan, én személy szerint az vagyok, az is voltam mindig. A legjobb eredményre megyek, és a 2007-es vb sem dőlt el a zárófutamig, vagyis bármi előfordulhat. Célkitűzésnek viszont semmi értelme, egyszerűen melóznunk kell, pontokat szerezni, és várni, történik-e valami. Sebastian messze van, nagyon nehéz befogni, ám nyomjuk, amíg tudjuk."

A melóval nem lesz baj, a Lotus tovább javította a Koreában bemutatott kipufogórendszerét és új első légterelőt is kapnak a versenyzői. Két ellenfele már nem igazán számol vele, Alonso szerint neki sokkal inkább Vettelre kell odafigyelnie.

A spanyol egész évben kiegyensúlyozott volt, ahogy Raikkönen, csak neki összejöttek a győzelmek is. Vettel a szezon kétharmadáig mindössze egyet nyert, azóta viszont zsinórban hármat. Favorit, a Ferrarinak támadnia kell. Alonso sorsa attól függ, csapata tudott-e végre használható új alkatrészeket gyártani az autójára. Ha Indiában sem gyorsul, nehéz elképzelni, hogy egy hét múlva Abu-Dzabiban javuljon, mert túl rövid az idő a két futam között, vagyis a hétvégi futam, de a következő kettő együtt mindenképp vízválasztó lehet a ferrarisnak.