A benzintöltő robot verhette át Vetteléket

2012.11.07. 14:54

"Mélyen elmerültünk a nyomozásban, és arra jutottunk, hogy hiányzik egy kevés üzemanyag" - nyilatkozta az Autosportnak szerdán Remi Taffin Renault-mérnök Sebastian Vettel szombati időmérő-problémájáról.

A német autójával a kvalifikáció levezető körében leállt, nem tudtak a tankból elegendő üzemanyagmintát venni, ezért a pilótát a harmadik helyről visszasorolták, és a depóból rajtolt.

Taffin elmondta, arra gondoltak, a motor benzinellátásával van gond, ezért szándékosan megállíttatták a bajnokot a pályán, nehogy a benzinpumpa üresen nyomjon, és károsodjon a motor. Ekkor még azt gondolták, az elegendő mennyiség ott van a tankban, és majd kiszívják, bemutatják az ellenőrzéskor, és minden rendben lesz. Csakhogy kiderült, a minimális egy liter se maradt meg, csupán 8 és fél decihez fértek hozzá.

   vettelko1

"Átnéztük a számokat, megnéztük, mennyit tett bele a töltőrendszer, amit robotnak nevezünk, és minden szám azt mutatja, maradnia kellett volna még benzinnek a tankban. A Red Bull most ellenőrzi az üzemanyagellátójánál, hogy betöltődött-e a kért mennyiség. Az ügy folyamatban van. Vagyis magunknál mindent átkutattunk, és nem találtunk problémát. Már csak az a kérdés, hogy a robot betöltötte-e az elvárt mennyiséget vagy sem."

Taffin szerint csak a robottal lehetett a hiba, de a végső szót a benzinbeszállító mondja ki.

Vettel az utolsó helyről zseniálisan jött fel, harmadikként végzett, ami még csapatfőnökét is nagyon meglepte. Három pontot veszített csak Fernando Alonsóval szemben, és 10 ponttal vezeti a világbajnokságot előtte.

Ai SUMMIT konferencia 2024