Alonso virít, vagy Vettel vasárnap eldönti

2012.11.15. 17:42

A vasárnapi Amerikai GP lesz az első idén, amikor eldőlhet a világbajnokság: Sebastian Vettel két versennyel a vége előtt 10 ponttal veri Fernando Alonsót, akinél ha Austinban 15 ponttal többet szerez, akkor vége.

A legkézenfekvőbb az, hogyha nyer, miközben Alonso ötödik, de sokféle kombináció előfordulhat, a pontrendszer alapján lehet szemezgetni. A végén pontegyenlőség esetén a több futamgyőzelem dönt, ebből Vettelnek öt, Alonsónak három van, a spanyolnak ez alapján is igyekeznie kell.

Ami azt jelenti, minden áron Vettel előtt kell végeznie, mert nem engedheti meg, hogy még nagyobb hátrányba kerüljön. Ha maradna köztük Texas után is a 10 pont, akkor a Red Bull-pilóta az idényzárón, Brazíliában harmadik hellyel már célba érne.

   alonsovettel1

Mindketten tapasztaltak, harmadik-harmadik címükre hajtanak, csakhogy míg Vettel az első kettőt tavaly és azelőtt szerezte, addig a ferraris még renault-sként 2005-ben és 2006-ban lett első. Vettel Schumacher - és tíz év - óta az első lehet, akinek összejön a triplázás, míg Alonso visszatérése a csúcsra nem lenne rekord: Jack Brabham és Graham Hill két sikere között szintén hat-hat, míg Niki Lauda vb-győzelmei között 7 év telt el.

Forma alapján Vettel állhat jobban, az utóbbi öt versenyből négyen győzött, a legutóbbin harmadik lett. Alonso legutóbb július közepén állt a dobogó tetején, Németországban. Mindez persze sokat nem jelent, bármelyiküknek kijöhet a lépés, és bármelyikük bukhat is. Persze az eddig lemaradásban lévő Ferrari nem, de a Red Bull tesztelt az előző nagydíj óta. Austin viszont mindenkinek ismeretlen, vadonatúj a pálya, teljes talány.

Az Amerikai GP magyar idő szerint péntek délután négykor kezdődik az első szabadedzéssel.

A pontszámítás

1. - 25 pont, 2. - 18, 3. - 15, 4. - 12, 5. - 10, 6. - 8, 7. - 6, 8. - 4, 9. - 2, 10. - 1.