Vettel 3/3: Schumacher, Fangio nyomában

2012.11.26. 11:01
Háromszoros világbajnok ennyire fiatalon nem lett senki, és csak két ember tudott hármat nyerni zsinórban. Óriási, amit elért, Senna korrekordját hat évvel döntötte meg, megy a két legenda után.

2007 júniusában indult Sebastian Vettel először F1-futamon, 2010 októberében a sorozat történetének legfiatalabb világbajnoka, egy éve a legfiatalabb kétszeres világbajnoka, most triplázója lett, miközben ő a legfiatalabb futamgyőztes és rajtelső is.

2006-os feltűnésekor azonnal megnyerte a Török Nagydíj pénteki edzésnapját, rögtön látszott, ő lehet Michael Schumacher utódja a Forma-1-ben.

A BMW tesztpilótájaként csak pénteken vezethetett a nagydíjakon, de két héttel később Monzában is leggyorsabbként végzett. Nem kis neveket vert meg, Schumachert, Alonsót, Raikkönent, akik ellen alig egy év múlva már élesben próbálkozhatott.

2007 júniusában Robert Kubica hatalmasat bukott a Kanadai Nagydíjon, Indianapolis egy hét múlva jött, Dr. Mario Theissen BMW-csapatfőnök bedobta a 19 éves Vettelt: a tinédzser bevált, nyolcadikként azonnal pontot szerzett, egyet.

Kubica hamar visszatért, a BMW-nél Vettelnek nem maradt hely, de a Red Bull-testvércsapat Toro Rosso azonnal kölcsönkérte, így a Hungaroringen be is mutatkozhatott új istállójában.

Karrierje ebben a tempóban folytatódott tovább, 2008-ban a monzai esőben megszerezte a kiscsapat és saját maga első pole pozícióját, másnap pedig futamgyőzelmét - 21 évesen és két hónaposan. Ráadásul szinte megszakítás nélkül vezetett starttól célig.

A BMW kitartott Kubica és Heidfeld mellett, így a Red Bull 2009-re átültette Vettelt a Toro Rossótól, végleg megszerezte őt az F1-et tíz hónappal később otthagyó németektől.

A tehetség hamar bizonyított, 2009-ben Jenson Button egyetlen üldözője lett, megnyert négy futamot, 84 ponttal másodikként zárta a világbajnokságot.

2010-et egyértelmű vb-esélyesként kezdte, Bernie Ecclestone még 2009 decemberében megmondta, Vettel lesz a világbajnok. Nem úgy indult az év, ahogy gondolta, csak a harmadik futamon állt először dobogóra, igaz, azt megnyerte, majd sok hányattatás után az utolsó GP-n szerezte meg a címet úgy, hogy egész évben, illetve korábban soha sem vezette a pontversenyt - csak záráskor. 23 évesen és 134 naposan ért először a csúcsra, rekord.

Amilyen szoros volt 2010, olyan sima lett 2011: a legelső futam óta vezette a vb-t, megnyert 11 versenyt, szerzett 15 pole pozíciót, csak egyszer nem állt dobogón. Csak egyszer esett ki, Abu-Dzabiban defekttel, a nürburgringi negyedik volt a legrosszabb eredménye.

Szuzukában, 24 évesen és 98 naposan lett kétszeres világbajnok, megjavította Fernando Alonso 2006-os korrekordját, újabb csúcsot döntött meg. Ráadásul négy nagydíjjal a vége előtt elvitte a címet.

„Különösen az edzőmnek köszönném meg az évet, aki nem engedi, hogy elszálljak, miatta is maradhatok két lábbal földön. A csapat is fantasztikus volt, minden egyes tagjának köszönöm" - nyilatkozta akkor a célban.

A 2012-es szezonban már sokkal nehezebb dolga volt, hasonlóan alakult, mint a 2010-es. Első három versenyén csak egyszer került dobogóra, az első győzelmét Bahreinben szerezte meg.

Webberrel, Hamiltonnal és Alonsóval fej fej mellett voltak a pontversenyben egészen a júniusi Európa GP-ig, ahol fel kellett adnia a futamot az élről generátorhiba miatt. Alonso nagyot autózva nyert, és hónapokra a világbajnokság élére állt. A spanyolnak Németországban már 44 pontos előnye volt vele szemben, ráadásul a hockenheimi futamon egy szabálytalan előzés miatt meg is büntették, újabb értékes pontokat veszített. Olaszországban jött az újabb kiesés, Alonso ott harmadik lett, és még mindig majdnem 40 ponttal verte.

Sebastian Vettel

Született: 1987. 07. 03.
Csapatai: BMW Sauber (2006-2007), Toro Rosso (2007-2008), Red Bull Renault (2009 óta)
Versenyek száma: 101
Győzelmek: 26
Dobogós helyek: 46
Pole pozíció: 36

A szerencsétlen időszak után szeptemberre állt össze ő és a Red Bull is, és fantasztikus sorozatba kezdett. Zsinórban négy ázsiai futamot nyert meg, Koreában már a vezetést is átvette a világbajnoki pontversenyben. Indiában tovább növelte előnyét, Abu-Dzabiban nagyot mentett, az utolsó helyről jött be harmadiknak, Alonso mögé. Austin után a mindent eldöntő brazil futamra 13 pontos előnnyel érkezett, negyedik hely kellett neki Alonso-győzelem esetén.

Brazíliában szenzációsat futott az egész mezőny, Vettel az első körben ütközött, megsérült az autója, az utolsó helyről kellett felzárkóznia. Most ötödikig jött előre, végül hatodik lett, de nem is kellett több, mert Alonso nem nyert, második lett, így a világbajnokságban is. 13-ból 3 pontja megmaradt a klasszisnak.

„Ez volt a legkeményebb versenyünk, de hittünk magunkban és önmagunk tudtunk maradni. Sokan piszkos trükkökkel próbálkoztak ellenünk, olyanokkal, amik szerintünk túlmentek a határon, de nem dühítettük fel magunkat, és nem hagytuk magunkat kizökkenteni" – mondta a történelmi sikere után.

Győzelmével igazi legendákat vett célba, mert hármat zsinórban csak Michael Schumacher és Juan-Manuel Fangio tudott nyerni. A német ötös, az argentin négyes szériáig jutott, Vettel formáját látva nem elképzelhetetlen, hogy ő sem áll meg háromnál.