Ellenségek egy csapatban: a Ferrarinak jó

2013.03.29. 11:47

Az ellenfeleket hozza előnyös helyzetbe a Red Bull-balhé, állítja Jenson Button McLaren-pilóta, és ezt gondolja Mark Webber menedzsere, Flavio Briatore is, aki Chris Horner csapatfőnököt okolja a történtekért. Azért, hogy Sebastian Vettel a főnök utasítása ellenére megelőzte Webbert, és megnyerte a maláj versenyt.

"A Red Bullnál nincs vezér. Vagyis van, Vettel. Ha tökös menedzser irányítaná a csapatot, az visszacseréltette volna velük a helyüket" - mondta a RAI Rádiónak Briatore.

A felvetés teljesen jogos, erre Horner még a futam napján azt válaszolta: "Gondolják, hogy Vettel visszaengedte volna?".

Briatore szerint a Red Bullnál a feszültséget a Horner és a főtervező Adrian Newey közötti nézetkülönbség, de méginkább Helmuth Marko gerjeszti, aki az istálló különleges tanácsadója, illetve a tulajdonos Dietrich Mateschitz jóbarátja és szeme a pályán: "Az a probléma, hogy két ember ül a boxutcában különböző elképzelésekkel, ráadásul a hátukban ott van Helmuth, Mateschitz jobbkeze. Érthető, hogy félnek".

Briatore persze másnap kvázi minden szavát visszavonta, mert "félreértették". "Évek óta ismerem Christiant, mindig remekül tudtam vele együtt dolgozni, mindemellett jóbarátom, tisztelem. Csapatfőnökként nem csak a Red Bullnak, de az egész Forma-1-nek remek munkát végez" - adott ki közleményt a volt Renault-főnök.

A botrány hatásaira vonatkozó véleményét viszont komolyan kell venni: "Két ellenség fog versenyezni egy csapatban, és ez a Ferrarinak lehet jó".

Ugyanezt mondja Button. "A csapaton belüli harc mindig nagyszerű. Nem az ellenfelektől, hanem egymástól tartanak. Reméljük, ez minket segít."

Az angol arra is kitért, Vettel jöhet ki rosszabbul a dologból: "Hosszútávon szerintem ártani fog Sebastiannak, amit tett, mert az istálló hozza a döntéseket, amik eddig pedig rengetegszer neki kedveztek".

Tény, hogy az elmúlt három évben mindig a németet favorizálták, ám hogy ez változna, nem könnyű elképzelni. Horner már a verseny másnapján védeni kezdte, Marko pedig sziklaszilárdan áll mellette.

Mindenestre a Ferrari vb-esélyese, Vettel legnagyobb ellenfele az elmúlt három évben, Fernando Alonso kihasználta az alkalmat, és azonnal megpróbálta elbizonytalanítani riválisát és annak csapatát.