Marussia-Ferrari a Forma-1-ben

2013.07.16. 11:26

A Marussia jövőre Ferrari-motorral versenyez majd - közölte kedden az istálló. A Cosworth az év végén kivonul a Forma-1-ből, nem gyártja a 2014-től kötelező turbómotort, így az F1 legkisebb csapatának váltania kellett. A Marussia nem csak a motort, a váltót és a hozzá kapcsolódó alkatrészeket, vagyis csúcstechnikát kap a legnagyobb istállótól.

A megállapodás nem teljesen váratlan, a vb legkisebb költségvetésű csapatának egyik pilótája a Ferrari-tesztpilóta Jules Bianchi.

A Marussia 2011-ben már a McLarennel is kötött hasonló együttműködési szerződést, bizonyos alkatrészeket onnét is kapnak, illetve használhatják az angolok szélcsatornáját, szimulátorát és más létesítményeit.

Mivel jövőre a turbó miatt a motor a jelenleginél sokkal meghatározóbb lehet a Forma-1-ben, a Marussiától nagyobb előrelépés sem elképzelhetetlen. 2010-es alakulása óta eddig egy pontot sem sikerült szereznie, vagyis a fejlődés igen látványos lehet.

A Marussia kedden azt is bejelentette, hogy a technikai konzultánsként ott dolgozó Pat Symonds azonnali hatállyal távozik. A Williams hamar megerősítette, oda megy a szakember technikai igazgatónak, rögtön leváltja Mike Coughlant.

Coughlan neve a 2007-es kémbotrányból, Symondsé a 2009-es, piquet-s ütközésbalhéből lehet ismerős, mindkettőjüket kitiltották az F1-ből, és csak többéves kihagyással térhettek vissza.