Kötelező pitstop, korlátozott gumihasználat?

2013.11.29. 16:23 Módosítva: 2015.05.10. 00:40

Két kötelező kerékcserével és meghatározott gumihasználati szabályokkal módosulhat jövőre a Forma-1, ha a csapatok elfogadják a december 9-i mítingükön a következő javaslatokat: kétszer - nem világos, hogy legalább vagy maximum - kelljen kiállni gumicserére, és a keményebb keveréket maximum a futam felében, a lágyabbat maximum annak 30 százalékában lehessen használni. Az értesülés az Autosporttól származik.

A változtatásokat a Pirelli motiválja, aminek elege van abból, hogy őket teszik felelőssé az idei gumihibákért, a sok vagy épp a túl kevés boxkiállásért, illetve előzésért, valamint a szezon második felében tapasztalt unalmas futamokért.

A gumiszállító újra kinyilvánította, olyan minőségű és teherbírású gumit gyárt, amit mondanak neki - ahogy idén si tette, mégsem az F1-vezetőit, hanem őket okolta a közönség, illetve a pilóták egy része.

"Tiszta, meghatározott irányvonalakat akarunk, mert a kritikák alapján azt tapasztaltuk idén, mintha emberek elfelejtették volna, mire kértek fel minket. Valahol útközben elveszett a lényeg, ezen akarunk változtatni. Valakinek meg kell mondania nekünk, mit akarnak" - nyilatkozta korábban már sokszor Paul Hembery Pirelli-sportigazgató.

Ebben az évben Bernie Ecclestone kifejezett kérésére gyártottak a tavalyinál kevésbé erős gumikat, amik a szezon első felében sok gondot okoztak a csapatoknak. Addig trükköztek azokkal, amíg defektig, felületleválásig hajszolták a kerekeket, melyek miatt szezon közben kellett a Pirellinek módosítania a keverékeken, ugyanis már a biztonság kárára ment a játék.

Amennyiben az új előírásokat december 9-én elfogadja a Forma-1 Stratégiai Csoportja, illetve az istállófőnökökből álló F1 Bizottság, utána azt még hitelesítenie kell a Motorsport Világtanácsnak is.