F1: jövőre dupla pontot ér a zárófutam

2013.12.09. 21:56

A következő évtől a Forma-1-es világbajnokság zárófutamán dupla pontokért versenyeznek majd a pilóták - közölte a Nemzetközi Autós Szövetség hétfő este. Az első 25 helyett 50, a második 18 helyett 36, a harmadik 15 helyett 30 pontot kap, és így tovább a tizedikig, aki kettőt.

A FIA azt várja az újítástól, hogy mindenképp az utolsó futamon dőljön el a világbajnokság. Idén Sebastian Vettel már három futammal a zárás előtt bebiztosította negyedik vb-címét, 2011-ben még korábban, tavaly viszont nem ő, hanem Fernando Alonso lett volna a bajnok az új szabály szerint. 2008-ban pedig nem Lewis Hamilton, hanem Felipe Massa nyert volna.

Az F1 stratégiai munkacsoportja, vagyis zömében az istállók képviselői döntöttek a módosítás mellett, ami már érvényes is, mert a FIA Motorsport Világtanács szabad kezet adott a reformereknek.

Szintén változás lesz 2014-ben, hogy a versenyzők maguk választhatnak rajtszámot, amit karrierjük végéig az autójukon - és valószínűleg minden kiegészítőjükön - viselhetnek. Eddig az előző szezon csapatsorrendje alapján osztották ki a rajtszámokat.

Az aktuális világbajnok továbbra is az 1-es számot kaphatja, de ha akarja, megtarthatja eredeti számát is, mint a MotoGP-ben Valentino Rossi a 46-ost. A többiek 2-től 99-ig választhatnak.

Ha esetleg több pilóta ugyanazt a számot akarja, akkor az előző évi vb-helyezésük dönt közöttük, azaz a vb-sorrendben választhat számot a mezőny, vagyis most Fernando Alonsóé a második kör joga.