Ha Schumacher túléli, nem Schumacher lesz

2014.01.16. 13:26 Módosítva: 2015.05.09. 00:06

Mivel Schumacher állapotáról több mint egy hete nincs új információ, az továbbra is életveszélyes, kritikus, de stabil, minden nap elmondja egy-egy szakember a véleményét az állapotáról. A pontos leleteket nem ismerik, eddigi szakmai tapasztalataikra és a hasonlónak vélt esetekre hagyatkoznak, ahogy azt teszi Dr. Richard Greenwood is, a London Egyetem agyspecialistája.

"Schumacher, ha túléli, nem lesz többé Schumacher. Valaki más lesz, és a felépülése attól függ, meg tud-e barátkozni az új emberrel. Szörnyen kemény folyamaton kell majd átesnie. Be kell ismernie, hogy vannak határai, el kell fogadnia a tényt, hogy megváltozott" - nyilatkozta legutóbbi előadásán.

Greenwood a maga készítette tanulmányra alapozza véleményét, amiben 220 ezer agysérültet vizsgált meg. Egyik konklúziója, hogy ezek a túlélők háromszor akkora eséllyel halnak az átlagnál korábban, mint az agysérülés nélküliek.

Közben Schumachert még mindig nem merik felébreszteni december 29-e, síbalesetének napja óta tartó kómájából, mert sérülései olyan komolyak, hogy ha idő előtt tér magához, belehalhat. "Valószínűleg még mindig túl nagy a nyomás az agyában" - tette hozzá Greenwood a The Timesnak.

Az F1-bajnok francia orvosai múlt kedd óta semmit nem mondanak hogylétéről, annyi szivárgott ki, hogy folyamatosan vizsgálják, tesztelik, mire lehet képes az agya, illetve milyen területek károsodtak. Semmilyen prognózist nem hajlandóak közölni, így még minden elképzelhető a haláltól a komoly fogyatékosságon át a teljes felépülésig.