Max Verstappen olyan, mint Ayrton Senna

2014.09.24. 15:09

Nem kispályázott Helmuth Marko, a Red Bull tanácsadója, amikor a formula1.com-nak adott interjújában arról kérdezték, kihez hasonlítaná legújabb felfedezettjét, az Scuderia Toro Rossóhoz jövőre leigazolt pilótáját, a 16 éves Max Verstappent: "Leginkább Ayrton Sennához".

 A háromszoros világbajnok 20 éve halt meg Imolában, de máig őt tartják a Forma-1 valaha volt legnagyobb tehetségének.

"Évtizedek telnek el, amíg ekkora reménység születik - folytatta Marko. - Ne nézzék a korát. A szakértők, akikkel dolgozik, és akiknek van tapasztalatuk fiatalokkal, mind azt mondják, agyban legalább 22, nem 16. Négyéves kora óta autóversenyző, profiként, vagyis arra számítunk, hogy azonnal versenyképes lesz."

A jövő évi nyitófutamon, az Ausztrál Nagydíjon mutatkozik be, hacsak addig nem jön közbe semmi. F1-nagydíjhétvégén viszont már jövő hétvégén szerepelni fog, a Japán GP-re valószínűleg megkapja a szuperlicencét, és a pénteki első szabadedzésen ő vezetheti az egyik STR-t.

Marko biztos benne, hogy húzásuk bejön: "Ez nem lottó, tudjuk, mit csinálunk. A korábbi sikereink is minket igazolnak". Arra utalt, hogy az STR-programban bemutatott Daniel Ricciardo nagyon bevált, már veri Sebastian Vettelt, aki pedig ennek a projektnek az első felfedezettje. Azóta Jean-Eric Vergne sem vallott kudarcot, az idén felhozott Danyiil Kvjat szintén jónak tűnik.

Max Verstappen szeptember 30-án tölti be a 17-et, ő lesz a legfiatalabb, aki versenyhétvégén vezethet a Forma-1-ben.

Egy kétéves Red Bull-lal már tesztelt néhány hete, elájultak tőle, előtte volt egy kissé balul sikerült bemutatója, amikor ütközött. Önmagát Fernando Alonsóhoz hasonlította.