Honda: A Mercedes megöli a sportot

2014.12.27. 12:49

A McLarennel társulva jövőre visszatérő Honda is beszállt az F1 motorharcába, és természetesen egyáltalán nem meglepő módon a Mercedes ellen, vagyis a Renault és a Ferrari oldalán. Ezzel pedig a 2015-ös szezon motorgyártóinak háromnegyede azt szeretné elérni, hogy az FIA engedélyezze a szezon közbeni fejlesztéseket is.

A Mercedes viszont továbbra is be szeretné fagyasztani a 2014-es idény során tapasztalt fölényét. Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója szerint ez viszont épphogy a sportág érdekei ellen való, mert ezzel gátolják a jó verseny kialakulását, míg a Mercedes azzal védekezik, hogy ha zöld utat engednének a további fejlesztéseknek, azzal pont a költségcsökkentés ellen tennének.

„Mi sem azt szeretnénk, hogy őrült módon megnövekedjenek a költségek. De ez egy verseny, amiben szeretnénk, ha annyit változtathatnánk egy autón, amennyit szeretnénk. Ha nem engedik a versengést, azzal pont a sport lelkét ölik meg” – véli Boullier, aki szerint köztes megoldást jelenthetne, hogy amikor az utolsó csapat is késznek érzi a motorját, valóban le lehetne zárni a későbbi fejlesztéseket.

A Honda, a Renault és a Ferrari legnagyobb félelme az, hogy ha nem enyhítenek a szabályokon, azzal könnyen évekig húzódhat a Mercedes idén is tapasztalt dominanciája, hiszen a másik három motorgyártónak nem lesz esélye utolérni őket.