Egy valag jellegtelen bukósisak és gazdáik

2015.03.17. 07:23

Kissé kiakasztó az új szabály, hogy idén a FIA megszabja, ki milyen sisakban versenyezze végig az idényt.

Az első futam után a szezon végéig nem lehet "jelentős mértékben változtatni" a sisakfestéseken, vagyis ugyanolyan bukósisakban kell indulni mind a 20 futamon.

Kié a legklasszabb sisak?

Nagy kár pedig a tiltás, főleg, ha megnézzük, a legtöbb sisak mennyire jellegtelen, majdnem az összes egyforma, pláne távolról, illetve tévén keresztül.

Szinte mind teli van színekkel és nonfiguratív vonalakkal, miközben ha visszanézzük az F1-történet leghíresebb sisakjait, láthatjuk, hogy az maradt emlékezetes, amit egyrészt sikeres pilóta viselt, másrészt egy-két, általában feltűnő színből állt.

A mostaniak közül már Hamilton bukója kirí, mert fehér, Rosbergé meg mert fekete, vagy legalábbis teljesen sötét. De Vettelé szintén tiszta fehér, Sergio Perezében van sok citromsárgászöld, csakúgy, mint Massáéban. Meg tudja valaki távolabbról különböztetni Raikkönen és Hülkenberg sisakját? Vagy Sainzét és Verstappenét? Ők ráadásul még csapattársak is, tehát az autójuk tök ugyanolyan. Alonso világoskékje talán az egyetlen, amihez nincs hasonló a mezőnyben, az a világoskék telitalálatnak tűnik.

Egyébként Vettel már kijelentette, hogy őt nem érdekli a tiltás, ha csak enyhe büntetés, mondjuk pénzbírság jár a változtatásért, majdnem ugyanúgy cserélgetni fogja, mint eddig. Valójában a szabályt miatta hozták, mióta 2007-ben elindult első nagydíján, két verseny nem volt, amikor ugyanabban ült volna a kocsiba, enyhe túlzással.

Ha eredeti és emlékezetes bukósisakokat akar látni és nézegetni, inkább azt ajánljuk, kattintson ide. Egyszerűbbek, de valószínűleg épp emiatt sokkal jobban meg is maradtak az emberek emlékezetében. Illetve számít az is, hogy egy központi motívum köré tervezték őket, nem összevissza vonalakat festettek színesre.