Szupermenedzserét hozná vissza a Ferrari

2016.07.19. 10:16

A Ferrari új akciótervének központi embere Ross Brawn, a csapat volt technikai igazgatója, az ő segítségével próbálnák meg fellendíteni az idén gyengén szereplő istállót, állítja a Motorsport.com.

Múlt héten Sergio Marchionne elnök hosszasan mítingelt Maurizio Arrivabene csapatfőnökkel a jelenlegi helyzetről: 0 győzelem a bajnokságban 10 versenyből, második hely a bajnokságban, de csak 6 pont előnnyel az RBR előtt, 131-gyel a Mercedes mögött. A pilótáknál Raikkönen harmadik, Vettel ötödik, 62, illetve 70 ponttal lemaradva a vezető Rosbergtől.

Brawn alig három éve, a Mercedesnél, Szuzukában
Brawn alig három éve, a Mercedesnél, Szuzukában

Arra a megoldásra jutottak, hogy Brawn segítségére van szükségük, akivel az értesülések szerint már kapcsolatba is léptek. A dolguk nehéz, mert a 61 éves technikai zseni remekül érzi magát az F1 nélkül, és évi 20-21 versenyre már semmi kedve elutazni. Győzködik, hogy valamilyen tanácsadói szerepben térjen vissza.

Brawn 2013-ban távozott a Mercedes éléről, ami abban a szezonban nyerte első versenyeit, majd 2014 óta verhetetlen az F1-ben. Korábban azt mondta, a Ferrarihoz már csak a legmagasabb pozícióba, csapatfőnöknek menne vissza, de ez jó három évvel ezelőtt volt.

A topmenedzser a Ferrari előtt a Benettonnal, a Ferrari után saját istállójával, a Brawn GP-vel nyerte meg a bajnokságot, de a Mercedes sikerei is leginkább neki köszönhetőek. Schumacherrel az olaszoknál 2000 és 2004 között folyamatosan bajnokok voltak, sőt, csapatként már 1999-ben is. 2014 óta pihen, leginkább horgászik, elméletileg nyugdíjban van.

Tíz napja, a SkySportsnak adott interjújában ezt mondta:

Természetemnél fogva 24/7 dolgoztam a Forma-1-ben, és nem hinném, hogy újra szükségem lenne efféle munkára. Soha ne mondd, hogy soha, de örömömet lelem abban, amit jelenleg csinálok, és semmi olyan nem adódott, ami motiválna, vagy érdekelne.

A Ferrari viszont már ezután kereshette meg őt.

Brawn leginkább a jelenlegi technikai igazgató, James Allison munkájába segíthetne be, illetve a Gazzetta.it szerint akár át is vehetné. A brit mérnök valószínűleg távozni fog, Marchionne, aki mostantól konkrétabban is részt vesz a csapat irányításában, nem igazán elégedett vele, ráadásul logisztikai gondok is felmerültek. Allison felesége az idei nyitófutam előtt váratlanul meghalt, így a szakembernek vissza kellett térnie Angliába, azóta is ő gondoskodik a gyerekeikről. Helyettesíteni kell, de Brawnnál jobb név nem merült fel.