A futam nem sokat ért, de ami utána jött

2016.10.30. 23:18

Az Amerikai GP-hez meglehetősen hasonló volt a mexikói futam, Lewis Hamilton - bár az első kanyart levágta - gond nélkül nyert, Nico Rosberg simán befutott másodiknak. Hamilton idei nyolcadik, karrierje 51. győzelmével beérte Alain Prostot.

A pontversenyben 19-re jött fel az angol, ami két futam alatt ledolgozható, de Rosberg egy második és egy harmadik hellyel bajnok, szóval nem igazán kell aggódnia a futamgyőzelmek miatt.

A verseny mögöttük is csörgedezett a hajráig, amikor a harmadik Verstappen befogta Rosberget a lekörözöttek miatt. Egyetlen esélye volt előzni, ezt ki is használta, de csak broadside-olva tudott befordulni, és Rosberg azonnal vissza is előzte.

Nagyszerű manőver volt a hollandtól, igazi autóversenyzős megmozdulás. A futam végére viszont őt fogta be Sebastian Vettel. A német előzött is volna, csakhogy Verstappen levágta az első kanyart, és egérutat nyert.

Csapata szólt Verstappennek, hogy ezt a helyet jó lenne átadnia a németnek, de ő erről - természetesen - hallani sem akart, bár tudta, hogy lúdas: a következő köröket arra használta, hogy lassítsa Vettelt, akire így ráfuthatott Verstappen csapattársa, Daniel Ricciardo.

A terv bevált, az ausztrál próbálkozott is, de a ferraris borzasztó keményen ráhúzott, koccantak, a profizmusukat mutatja, hogy nem ütköztek jobban, és folytathatták. Nem jött be Ricciardónak az előzés, Vettel megtartotta a negyedik helyet.

Közben a futam véget ért, Vettel a célvonal előtt káromkodva küldte el a versenyigazgató Charlie Whitingot is a rádión, Verstappent végképp, majd hevesen mutogatott neki a leintés után, hogy így nem lehet versenyezni. Verstappen persze visszamutogatott, hogy mit dumál.

Közben közölték, hogy Verstappen pályalevágását és a Vettel-Ricciardo-ütközetet is vizsgálják. A Verstappen-verdikt akkor született meg, amikor a Red Bull-pilóta már a dobogósoknak fenntartott lihegőben parolázott Rosberggel és Hamiltonnal.

Herbie Blash FIA-képviselő ment oda szólni neki, hogy hagyja el a helyiséget, mert nem ő lett a harmadik, hanem Vettel: öt másodperces büntetést kapott.

Vettelt az FIA-sajtófőnök Matteo Bonciani ment összeszedni a pályáról, igyekezzen fel a dobogóra, kezdenék a díjátadót.

Mellékszál: Rosberg mindeközben véletlenül felvette a Hamiltonnak járó győztessapkát, de ez most senkit nem érdekelt.

Vettel felért, és már mosolyogva mondta, hogy szóltak, hogy jöjjek, csalódott voltam, ám most már örülök - mintha mi sem történt volna.

A harmadik helye ennek ellenére még nem biztos, a ricciardós esete vizsgálat alatt áll, bár meglepő lenne, ha ezek után büntetnék. Ráadásul inkább versenybaleset is volt, semmint szabálytalanság. Igaz, rettentő keményen vezetett a bepöccent négyszeres bajnok.

A világbajnokság állása

1 Nico Rosberg 349
2 Lewis Hamilton 330
3 Daniel Ricciardo 242
4 Sebastian Vettel 187
5 Kimi Raikkonen 178
6 Max Verstappen 177

Verstappen tehát újra megcsinálta a show-t a Forma-1-ben, és az utolsó két futamon is ő, illetve Ricciardo lehet a főszereplő, mert ha nem szólnak bele a vb-harcba - nem verik meg Rosberget -, akkor a német bekocog második és harmadik helyen, és minden rizikó nélkül megnyeri a világbajnokságot.

Két hét múlva Brazil Nagydíj.

UPDATE:

Órákkal az eredményhirdetés után Vettelt 10 másodperccel büntették a meghiúsult Ricciardo-előzés miatt: bemozdult a fékúton. Így újra módosult a végeredmény, az ausztrál lett a harmadik, Verstappen a negyedik, Vettel az ötödik.

A Mexikói GP végeredménye

1 Lewis Hamilton Mercedes 71 1h40m31.402s
2 Nico Rosberg Mercedes 71 8.354s
3 Daniel Ricciardo Ferrari 71   
4 Max Verstappen Red Bull/Renault 71   
5 Sebastian Vettel Red Bull/Renault 71   
6 Kimi Raikkonen Ferrari 71 49.376s
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 71 58.891s
8 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 71 1m05.612s
9 Felipe Massa Williams/Mercedes 71 1m16.206s
10 Sergio Perez Force India/Mercedes 71 1m16.798s
11 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 70 1 Lap
12 Jenson Button McLaren/Honda 70 1 Lap
13 Fernando Alonso McLaren/Honda 70 1 Lap
14 Jolyon Palmer Renault 70 1 Lap
15 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 70 1 Lap
16 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 70 1 Lap
17 Kevin Magnussen Renault 70 1 Lap
18 Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari 70 1 Lap
19 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 70 1 Lap
20 Romain Grosjean Haas/Ferrari 70 1 Lap
21 Esteban Ocon Manor/Mercedes 69 2 Laps
- Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 0 baleset