Pilótacsere a Toro Rossónál, ejtik Kvjatot

2017.09.26. 11:15

A hétvégi Malajziai Nagydíjon pilótacsere lesz a Toro Rossónál, ahol a 21 éves francia Pierre Gasly váltja majd Danyiil Kvjatot. A váltás nem végleges – egyelőre –, de nem titkolt céllal Gasly képességeit akarják felmérni, hogy kapjon-e 2018-ra szerződést a csapatnál. A hírt először az Autosport írta meg, majd nem sokkal utána a Toro Rosso is megerősítette, hogy Malajziában Gasly vezet.

Korábban is felmerült már, hogy Gasly akár már idén beülhet a Toro Rossóba, csak akkor még arról volt szó, hogy Carlos Sainz kerül még ebben a szezonban a Renault-hoz, és az ő helyét kapja meg a tehetség. Azóta viszont kiderült, hogy Sainz csak jövőre, kölcsönbe kerül a francia gyártóhoz, a Toro Rosso, vagyis leginkább a Red Bull viszont megalapozott döntést akar hozni a 2018-as pilótapáros kapcsán. Augusztusban, a hungaroringi F1-teszten a Red Bullt vezette, 17 kört tett meg, de nem ment kiemelkedő időt, igaz, valószínűleg nem is a gyorsaság volt a fő cél.

A GP2 tavalyi győztese idén két futammal a vége előtt a második helyen áll a japán Super Formula-bajnokságban, hátránya fél pont az első Isiura Hiroaki mögött, vagyis akár még bajnok is lehet a szezon végén.

Az Autosport úgy tudja, Malajzia után Szuzukában is Gasly vezet majd, Austinban, az Amerikai Nagydíjon viszont újra Kvjat kapná vissza az autót, akkor ugyanis a Super Formulában lesz dolga a franciának. Hogy utána kivel folytatnák, egyelőre bizonytalan.

Gasly autóba ültetése érdekes helyzetet teremt, ugyanis Sainzot már kölcsönadták 2018-ra, Kvjatnak pedig csak 2017-re van fix szerződése, és azzal, hogy az ő kárára tesztelik élesben Gaslyt, elidegeníthetik az oroszt.