Vettel és a Ferrari élen a barcelonai hidegteszten

2018.02.27. 09:20

A vártnál sokkal jobban indult a Honda és új csapata, a Toro Rosso kapcsolata hétfőn, amikor a tesztek első napján Brendon Hartley 93 problémamentes kört tudott megtenni Barcelonában.

Az előző három szezont a japánok a McLarennel töltötték, közel 100 kört egy hét alatt tudtak teljesíteni, ám úgy tűnik, ez már a múlt, és megbízhatóságban óriásit léptek előre.

Kedden a teszt folytatódott, Hartley csapattársra, Pierre Gaslyra került a sor, hogy továbbvigye a remek kezdést.

Barcelonában reggel 9-kor újra elindultak a kocsik, de lehet, hogy szerdán nem tudnak kimenni, ugyanis hóesés fenyeget. A csapatok azon tanakodnak, hogy egy nappal meghosszabbítsák a tesztet, aminek első szakasza csütörtökön érne véget, a második jövő keddtől péntekig tartana. A legvalószínűbb, hogy hétfői újrakezdésben állapodnak meg - már ha tényleg lecsap a hét közepén a mediterrán hóesés. Péntekre a Williams, szombatra a Ferrari foglalta le a pályát - értesült az Autosport -, így a pénteki hosszabbítást egy istálló megvétózta, van egy tippünk, melyik.

Miután már hétfő este is esett a hó, a keddi előrejelzés sem volt túl jó, Barcelonában 0 fokban indult a nap. 

A keddi pilótafelállás:

    Bottas        Mercedes      
    Vettel        Ferrari       
    Verstappen   Red Bull    
    Ocon        Force India    
    Sirotkin    Williams       
    Sainz        Renault       
    Gasly        Toro Rosso       
    Magnussen   Haas      
    Vandoorne   McLaren       
    Leclerc        Sauber       

Délelőtt tizenegyig két autó ment gyors kört, Sainz a Renault-val, Bottas a Mercivel, a finn ideje 23 másodperccel volt gyengébb a hétfői köröknél, a spanyol csak öt másodperccel maradt el azoktól.

Mivel kora délutánra némi felmelegedést vártak, a mai ebédszünet - 1 és 2 között lett volna - elmaradt.

Délután ha sokkal melegebb nem is lett, de normális körözhettek az autók: csak 6-7 fok volt, de száraz idő. Sőt négy óra előtt fel is pörögtek az események. Vettel a Ferrarival elsőként ment be 1:20 alá, Bottas a Mercivel negyedóra múlva követte. A németet megelőzni nem tudta, az 1:19.673 maradt a legjobb idő, de a finn az 1:19.976-ot eggyel keményebb, közepes gumin érte el.

A 3-4. helyen egésez szoros volt a csata, 1:20.325-öt ment Stoffel Vandoorne a McLaren-Renault-val, Verstappen jóval később 1 ezredre közelítette meg. A Red Bull-lal napközben volt egy kis gond, de a hideg miatt sokat nem veszítettek, amíg nem tudtak kimenni a pályára.

Délután Robert Kubica is autóba ült a Williamsnél, és meg is verte a pilótát, akit azért szerződtetett helyette a Williams, mert gyorabb volt nála a teszteken: a lengyel három tizedet adott Szergej Szirotkinnak. Délelőtt persze még kedvezőtlenebb volt az idő, de kezdésnek mindenképpen jó Kubicától, aki a csapat tesztpilótája lesz idén.

A nap végén volt egy kisebb hószállingózás, az időkön javítani már nem lehetett, így maradt a Vettel-Bottas-Vandoorne-Verstappen-sorrend az elején. Sainz a Renault-val ötödik lett Gasly, Kubica, Szirotkin, Ocon, Leclerck és Magnussen előtt. A Ferrari és a Mercedes 10 kör körül teljesített,

Szerda reggel 9-re havazást várnak, meglátjuk, hogy és mikor folytatódik a teszt.