Erzsébet
1 °C
4 °C

Eszement győzelmet eszementen ünnepelni

2018.05.28. 17:49

Sokkal problémásabb volt Daniel Ricciardo monacói győzelme, mint kívülről látszott. Annyit hallottunk, a pilóta az élen panaszkodik, hogy a kocsiból elment az erő, Vettel két kör alatt felér rá néhány másodperces hátrányból, majd körök alatt helyre áll a rend, és a ferraris nem is fenyegeti már a célig.

Az is látszott, hogy Ricciardo autója 20 km/órával lassabb volt a pálya leggyorsabb pontjain, de Monacóban előzni nem lehet, úgyhogy ez menedzselhető probléma - egy Ricciardo-szintű klasszisnak persze.

Azt viszont nem tudtuk, amit hétfőn a Red Bull-főnök Chris Horner elárult, vagyis hogy:

  • az ausztrál kocsijából hiányzott úgy 160 lóerő
  • mert elment a MGU-K, a kinetikus energiavisszatermelő rendszer, ami a fékek súrlódási energiájából táplálkozik
  • és emiatt annyira felhevültek a hátsó fékek, hogy egy pontot majdnem kigyulladtak

A csapat fontolgatta, hogy kiveszi a kocsit a versenyből, mert ha a motorprobléma továbbterjed, taccsra vágja az egész erőművet. Horner viszont azt mondta, Ricciardo megy, amíg az autó bírja.

Az ausztrál menedzselte a helyzetet, a fékerőeloszlást az első fékekre állította, ahol lehetett, fékezés előtt már korábban elvette a gázt, és csak gurult. Mindezt olyan jól csinálta, hogy fel sem tűnt, mennyire megizzadt ő és a csapat is a háttérben, hogy kibírja a kocsi.

Kibírta, és a megkönnyebbülés már a dobogós ünneplésnél látszott, Ricciardo a hercegi párt is az üvegből itatta pezsgővel, Adrian Newey főmérnököt a cipőjéből.

Amit a tévékamerák már nem láttak, hogy aztán az egész csapat felment a Red Bull-motorhome tetejére ünnepelni, ruhástól ugrottak ott a medencébe, élen a versenyzővel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?