A McLaren-igazolás, aki felélesztheti az F1-istállót

2018.12.10. 17:16

A Crash.net értesülései szerint a McLarenhez igazol a Porschétól egy hónapja távozó Andreas Seidl, egyelőre bizonytalan vezetői pozícióban Zak Brown, Gil de Ferran és a szintén friss érkező James Key mellett. Seidl érkezésével a McLaren rövid időn belül visszakerülhet a topcsapatok közé, legalábbis az eddigi pályafutása erre enged következtetni.

A júliusi McLaren-átalakítás után Brown lett a McLaren Racing elnök-vezérigazgatója, egyben az F1-csapat menedzsmentjének vezetője, Gil de Ferran lett a sportigazgató, míg a Toro Rossótól megszerzett James Key a technikai igazgató lesz a csapatnál – a hármas mellett Siedl akár Éric Bouiller utódaként csapatigazgató is lehet.

A posztnál viszont fontosabb, hogy mit hozhat magával Seidl. Ajánlólevélnek csak annyit, hogy ő felelt a Porsche LMP1-es programjáért a 2014-es endurance-vb-visszatérés előtt. A Porsche 2015-17 között végig bajnok volt az endurance-vb-n (WEC), és a Le Mans-i 24 órás versenyt is a Porsche 919 Hybrid nyerte ebben az időszakban. Seidl előtte a BMW Saubernél, illetve a DTM-visszatérésen dolgozó BMW-csapatnál dolgozott, utóbbi a 2012-es visszatéréssel egyből bajnok is lett mind a pilóták, mind a csapatok között.

Vagyis amihez eddig nyúlt, az szinte kivétel nélkül arannyá változott, hiszen a BMW Saubernél 2006-09 között volt, a csapat 2007-ben második, 2008-ban harmadik volt az összetettben, a DTM-csapat bajnoki címmel kezdett, a Porsche pedig óriásit tarolt a WEC-ben.

Miután a Porsche bejelentette, hogy 2017-ben kiszáll a WEC-ből, Seidl a márka Forma-E-indulását készítette elő. A márkán belül felajánlották neki a Porsche Motorsport vezetését is, de ő ehelyett inkább az F1-et választotta. Itt a hibridmotorokról szerzett elég nagy tudását is kamatoztatni tudja majd.

A Crash.net értesülését egyébként nem kívánta kommentálni a McLaren.