Japán beugró a Toro Rossónál a Japán GP-n

GettyImages-950439844
2019.10.07. 19:17

Nem a 2019-es idényt fogja elkönyvelni élete szezonjaként Pierre Gasly, aki még a Red Bullnál kezdte meg a Forma-1-es szezont, majd lefokozták a Toro Rossóhoz, ahol a hétvégén az elmúlt időszak egyik legsikeresebb japán pilótájának, Jamamoto Naokinak kell átadnia a helyét az első pénteki szabadedzésen.

Jamamoto a csapat motorszállítójának, a Hondának a kérésére ül majd autóba, és inkább egyfajta jutalomról, sem mint egy estleges későbbi F1-szereplés lehetőségének a felméréséről van szó a japán pilóta esetében. Jamamoto, aki gyerekkori álma valóra válásaként beszélt a pénteki szabadedzésen adódó lehetőségről, az elmúlt időszak legjobb japán versenyzőjének számít hazájában: 2018-ban megnyerte a Super GT-bajnokságot és a Super Formula-sorozatot is, utóbbiban pedig esélye van a címvédésre is, a szezon utolsó, szuzukai futama előtt ugyanis az első helyen áll.

A japán pilóta hosszú ideje készül már arra, hogy vezessen az F1-ben, a nyáron több európai versenyen is a Toro Rosso csapattal tartott, hogy összeszokjon a mérnökökkel, és a Toro Rosso szimulátorában is komoly időt töltött gyakorlással.

Normál esetben a Jamamotóhoz hasonló pilóták 300 km tesztelés után kapnának egyszeri, egyetlen szabadedzésnyi részvételre feljogosító különengedélyt, ám Jamamoto az eddigi eredményeivel akár F1-szuperlicencet is kaphatna.

Utoljára 2014-ben vezetett japán versenyző az F1-ben, de a Honda nagyon szeretné megtalálni Kobajasi Kamui utódját.