Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Leclerc: 0-ról 200 km/órára 4,4 mp alatt

2019.11.20. 12:05

Letaglózó gyorsulást produkált a hétvégi Brazil Nagydíjon a ferraris Charles Leclerc, aki a rajtnál 4,4 másodperc alatt gyorsult fel 0-ról 200 kilométer/órás sebességre. Mindezt a start után néhány körrel kiírták a képernyőre, de nagyobb elemzést nem kapott a dolog. Korábban ilyen adatot nem közöltek a tévéközvetítésekben.

Leclerc csak a 14. helyről indulhatott vasárnap motorcsere miatt, ha minden igaz, segítette, hogy ő a katlanszerű célegyenesben még a lejtőn volt, nehezítette viszont a dolgát, hogy utána hamar emelkedőn kellett felmenni az első kanyarig. Kívülről így nézett ki a rajtja, a második piros autót kell keresni, jobbra hátra:

A Forma-1-es kocsiknál bevett az effajta gyorsulás, 0-ról 100-ra két másodperc sem kell nekik, négy és fél alatt 200-ra, ez egészen félelmetes. Összehasonlításképp: egy spéci sportkocsi, például a klasszikus, amit mindenki ismerhet, a 911-es Porsche 100-ra ér fel 4,1 másodperc alatt.

Sajnos Leclerc Sao Pauló-i rajtjáról nem találtunk belső kamerás felvételt, de az egy hónappal ezelőtti Japán GP-ről megvan a monacói versenyző indulása. Szuzukában, ahol picit lejt a célegyenes, a második helyről rajtolt, de egyáltalán nem volt tökéletes az elrugaszkodása, tőle balra a kicsit kiugró Vettel megzavarta. Így fest az a gyorsulás belülről:

Elképzelhető, hogy valamivel több volt 4,4 másodpercnél, de a különbség biztosan elhanyagolható, tizedmásodpercek körül lehet.