F1: bekavarhat Boris Johnson bejelentése

2020.05.11. 11:31

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy ugyan a teljes nyitás még odébb van, már tervezik a komolyabb lazításokat, júliusban kinyithatnak majd az éttermek, mozik, és május végétől, vagy június elejétől szigorú kéthetes karanténnal újra fogadnák a határon kívülről érkezőket.

Mivel a kéthetes karantén bevezetésének kezdete sem ismert még, azt sem tudni, hogy meddig tartana, de feltehetőleg hosszabb ideig érvényben lenne, ez pedig boríthatja az F1 újraindulási terveit. A kéthetes beutazási karantén miatt ugyanis nem tudnák feszített tempóban lehozni egymás után a tervezett két Osztrák Nagydíj után két hét alatt a két Brit Nagydíjat, hiszen az ausztriai Spielbergből érkező F1-csapatok nem tudnának egyből versenyezni, ha két hétre karanténba kellene vonulniuk. (Az lényegében nem változtat a problémán, hogy ugyanez vonatkozna az F2, az F3 és a Porsche Supercup mezőnyére is.)

A vasárnapi bejelentés után az F1 egyik szóvivője annyit közölt a Motorsport.com-mal, hogy egyelőre kivárnak, hogy pontosabban megismerjék a brit kormány lépésének részleteit. Johnson ugyanakkor arról is beszélt, hogy a kulcsfontosságú munkát végző beutazókra, például a teherfuvarozókra ez nem vonatkozna, és alighanem az F1 is igyekezne – a folyamatos tesztelésre hivatkozva – hasonló kivételre szert tenni.

Eközben az Alpha Tauri csapatnál (korábbi Toro Rosso) a legrosszabb eshetőségre készülve egyszerre két párhuzamos stábot kezdtek kialakítani, hogy ha egy esetleges koronavírus-fertőzés miatt kiesne egy szerelő, mérnök, vagy bármilyen csapatalkalmazott, és emiatt az adott részleg többi tagja is karantén alá kerülne, azonnal legyen, aki beugrik a helyükre.

„Egy ilyen esetben a lehetséges kontaktok miatt azt a részleget, ahol a fertőzött kolléga dolgozik, teljes egészében le kell cserélnünk, ezért felállítunk olyan tartalékcsapatokat, amelyek azonnal az adott versenypályára tudnak utazni” – idézi az MTI a Süddeutschen Zeitungnak nyilatkozó csapatfőnököt, Franz Tostot. „Minden egyes műszaki szakemberünknek és szerelőnknek kell, hogy legyen helyettese, mert a mostani helyzetben csak így biztosíthatjuk, hogy rajthoz álljunk” – tette hozzá Tost, aki úgy véli, július elején biztosan el tudják majd kezdeni a szezont Ausztriában, és erre akár egy üveg borban is hajlandó fogadni bárkivel.