Verstappen a pole-ból, Russel az első sorból indul a Belga Nagydíjon

000 9LT7RJ
2021.08.28. 16:37
A Belga Nagydíj időmérőjének Q3-as szakaszában Lando Norris hatalmas balesetet szenvedett az EAU Rouge-ban. Az összetört McLarenből saját lábán szállt ki, kivizsgálásra a pályakórházba szállították. Max Verstappené lett végül a pole pozíció, George Russel lett a második, Lewis Hamilton a Harmadik.

Annak ellenére, hogy Max Verstappen Mercedes dominanciát jósolt a Belga Nagydíj hétvégéjére, a holland a pénteki nap abszolút leggyorsabb pilótája volt, sőt az időmérő előtti  – nedves körülmények között megrendezett  – harmadik szabadedzést majd egy másodperces előnnyel nyerte csapattársa Sergio Pérez előtt, Lewis Hamilton a harmadik helyet szerezte meg. Verstappen nem titkolt célja, hogy ismét átvegye a vezetést a vb-pontversenyt vezető, vb-címvédő Lewis Hamiltontól.

A hétvége menetrendje, eddig végig esős körülmények között zajlott  – beleértve a további Formula szériákat is  – ami az időmérőre sem változott sokat, sőt a mezőny szakadó esőben kezdte meg  a körözést az Ardennekben.

Az időjárás várhatóan vasárnapra is tartogat bőven meglepetéseket, záporokat, zivatarokat, erős széllökéseket.

A Pirelli előre prognosztizált, száraz pályára megtervezett, gumistratégiája valószínűleg nem kerül majd fókuszba, a nedves és a száraz pályás körülmények váltakozása azonban hatalmas aduász lehet a pilóták és a stratégák számára. 

Az idei szezon félidejében vagyunk, a pilótakeringők lassan elkezdődnek. A hét egyik nagy bejelentése, hogy Fernando Alonso biztosan az F1-es mezőny tagja lesz jövőre is, ugyanis a spanyol az 1+1 évre kötött szerződését az Alpine megerősítette. Sergio Pérez a semmiből hosszabbított a pénteki nap során. A Red Bull a két szabadedzés között tudatta a nagyközönséggel, hogy jövőre a mexikói jövőre is a csapatukat erősíti majd.

Q1

A Q1 elején az időjárási körülmények korántsem voltak optimálisak, a folyamatos esőzések, és a pálya nagyobb részén felgyülemlő vízátfolyások miatt az FIA eltolta az időmérő edzés kezdetét.

Az indítással azonban nem vártak sokat, az eredetihez képest tíz perccel később vette kezdetét a Belga Nagydíj időmérője. A teljes mezőny rögtön a pályára hajtott, természetesen az eső gumik kerültek fel először, a Williams kockáztatott egyedül, ők rögtön az intermediatekkel próbálkoztak. Nicolas Latifi a kivezető körén ki is csúszott, de vissza tudott jönni a pályára.

Záporoztak a "gyors" körök a pályán, az átmeneti esőgumi a Q1 10. percében már optimálissá vált, George Russell és Nicolas Latifi vezette az első etapot. 

A versenymérnökök jelezték a pilótáknak, hogy pár perc múlva nagyobb esőzés várható, így a hajsza elkezdődött. Az intermediate gumik jelentették a továbbjutást a Q2-be, de a körülmények gyorsan javultak, és a nagyobb esőzés sem érkezett meg. Sainz, Pérez, Ricciardo, Leclerc, Verstappen és Norris is az élre ugrott a köztes eső gumikon. Hamilton egy második helyet tudot elcsípni pár perccel a Q1 vége előtt, amit Max Verstappen javított meg. A Q1-et végül Lando Norris nyerte.

Mindkét Alfa Romeo, mindkét Haas és Cunoda Juki búcsúzott.

Q2

További esőzéseket jelentettek a pilótáknak, ekkor még mindenki az interekkel próbált minél gyorsabb kört teljesíteni, hogy a Q3-as továbbjutásuk biztosított legyen. A folyamatos autózások miatt a pálya egyes szakaszain már száradt az ideális ív. 

Norris ismét az élre ugrott, 1:57.235-ös idővel, őt Verstappen és Vettel követte a második és a harmadik helyen 10 perccel a Q2 vége előtt. Norris továbbjavította idejét az élen, Lewis Hamilton csak a hetedik helyre jött fel. Valterri Bottasnak, Carlos Sainznak és Fernando Alonsonak is javítania kellett, ugyanis mindhárom pilóta a kiesők között szerepelt a három perccel a leintés előtt.

Sainznak sikerült a javítás, a hetedik helyre jött fel, Leclerc a negyedik helyre hozta be a Ferrarit, ezzel Hamilton került a kiesők közé. 

Max Verstappen az élre ugrott, Lewis Hamiltonnak végül sikerült a gyorskör, a második helyen jutott tovább a Q3-ba, Valterri Bottas a harmadik helyre jött fel. 

Meglepetésre mindkét Ferraritól búcsúzhattunk, Nicolas Latifi, Fernando Alonso és Lance Stroll is a Q2-es kiesők között szerepelt.

Q3

Az utolsó etap szakadó esőben kezdődött meg. Lando Norris eső gumikon kezdte meg először a körözést, a többi pilóta még kivárt, de a csapatok jó része az interekre játszott.

Vettel jelezte versenymérnökének:

Piros zászló, egyértelmű piros zászló!

Norris is hozzátette:

Nagyon sok az auqaplaning (állóvíz) a pályán.

Lando Norris ezt követően hatalmasat bukott az eau rougeban, hosszú másodpercekre megállt a levegő a paddockba a baleset után.

A brit tehetség, az időmérő nem titkolt favoritja  szerencsére sértetlenül szált ki a csúnyán összetört McLarenből, de kivizsgálásra a pályakórházba szállították.

Egy hosszabb piros zászlós szakasz után ismét a pályára gurult a mezőny, a pole-pozíció megszerzése mellett a cél egyértelműen a balesetmentes befejezés.

Mindkét Mercedes és mindkét Red Bull a köztes esőgumikkal kezdte meg a gyorskörök futását. Lewis Hamilton versenymérnöke Peter Bonnington jelezte, hogy a Q3 további részére nem várható esőzés, a körülmények gyorsan javulni fognak, de így is számottevő volt a víz mennyisége a pályán.

Hamilton állt az élre az első próbálkozások után 2:01.552-es idővel, mögötte Max Verstappen egy másodperces lemaradásban volt a második helyen, Valterri Bottas másfél másodperccel követte őket.

George Russell remekelt, mindhárom szektorban abszolút leggyorsabb időt autózott így majdnem egy szenzációs Williams pole született a Belga Nagydíj időmérőjén, egészen Max Verstappen az utolsó köréig, aki megjavította a brit tehetség idejét így ő indulhat holnap az élről.

George Russell a második, Lewis Hamilton a harmadik helyről várhatja a piros lámpák kialvását.

Időmérő utáni interjúk

Max Verstappen:

Nagyon nehéz időmérő volt, meg kellett találni a jó abroncsokat a megfelelő időben. Megszereztük a pole-t, ez a legfontosabb. Láttuk, hogy elég rosszak a körülmények, az interrel kockázatosabb volt de sikerült. Nagyon boldog vagyok, hogy holnap az első helyről indulunk.

George Russell:

Éreztem, hogy jó munkát végzünk, de hogy itt vagyunk az első sorban, ez hihetetlen. Magabiztos vagyok, alig várom a holnapot. Nem volt vesztenivalónk a Q3-ban, úgy voltam vele, hogy ezt meg kell nyomni. Nagyon boldog vagyok. Holnap pontokat kell szerezni.

Lewis Hamilton:

Ez egy nagyon nehéz nap volt, de próbálok pozitív maradni, gratulálok Maxnak és Georgnak is. George fantasztikusat ment. Nagyon hálás vagyok a csapatnak, hogy nyugodtan és higgadtan végezték a munkájukat, reméljük, hogy holnap egy jó futamunk lesz. Holnap egy új nap, remélem élvezetes versenyünk lesz.

A Belga Nagydíj hétvégi programja, vasárnap a 15:00-kor kezdődő futammal zárul.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép:  Lando Norris autója, miután a Forma-1-es Belga Nagydíj időmérő edzésén balesetet szenvedett a Spa-Francorchamps pályán Spa-ban 2021. augusztus 28-án. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP)