Lewis Hamilton agyonverte a mezőnyt a katari időmérőn

hamilton
2021.11.20. 16:15
Lewis Hamilton óriási fölénnyel nyerte meg a Formula–1-es Katari Nagydíj időmérő edzését. A Mercedes hétszeres világbajnoka mellől Max Verstappen rajtolhat, míg Valtteri Bottasé a harmadik rajtkocka.

Ezen a hétvégén új helyszínen, Katarban csap össze az F1 mezőnye. Ugyan számos széria használja rendszeresen ezt a pályát, a Formula–1-es versenyzők közül egyedül Sergio Péreznek lehetett tapasztalata erről az aszfaltcsíkról, ugyanis GP2-es karrierje során már járt itt, sőt nyert is. 

Pénteken viszont már mindenki megszerezhette első tapasztalatait, benyomásait a katari pályáról, ugyanis megtartották a szokásos két szabadedzést, amelyen Brazíliához hasonlóan némi Mercedes-fölény rajzolódott ki. Sokat szombatra sem változott a képlet, hiszen a konstruktőri címvédő volt a leggyorsabb a harmadik tréningen is. Érdekes módon továbbra is Valtteri Bottas volt az erősebb a csapaton belül, és a finn 1.22.310-zel nyerte az utolsó edzést az időmérő előtt.

 Q1

Az időmérőre már villanyfényben került sor. Hamilton rögtön magához ragadta a kezdeményezést, és 1.22.019-cel az élre állt, 215 ezredet verve Verstappenre, majd jött Bottas, aki három ezreddel átvette a vezetést. Ezt követően a holland is megmutatta, hogy mire képes a Red Bull, és elsőként a mezőnyben a hétvége során 1.22 alatti időt futott, egészen pontosan 1.21.996-ot. Végül a Q1 végén újra Hamilton állt az élre szűk egy tizedet verve Verstappenre, míg Räikkönentől, Latifitól, Giovinazzitól, Schumachertől és Mazepintől búcsúztunk.

 Q2

Jöhetett a szokásos taktikázás a gumikkal, szinte mindenki az optimálisabb versenygumit, a sárga oldalfalú közepest tetette fel az autójára. Meglepetés az élen nem volt, Hamilton 1.21.682-vel állt az élre, míg mögé a lágyakon vitézkedő Gasly jött be. Péreznek kellett kapaszkodnia, hogy bejusson a Q3-ba, de szenvedtek a Ferrarik és a McLarenek is. Végül a Q2-ben nagy meglepetésre Pérez kiesett, ami nagy érvágás lesz a Red Bullnak a futamra. A mexikói mellett Stroll, Leclerc, Ricciardo és Russell fejezte be ebben a szakaszban az időmérőt.

Q3

Nem igazán volt érezhető, hogy itt ma bárki megfogja a Mercedest, jóval erősebb volt a címvédő a Red Bullnál. Hamilton 1.21.262-vel állt az élre, Verstappen pedig 162 ezreddel lemaradva bejött a két Mercedes közé. Az utolsó gyorsköröknél a brit brutális első szektorral nyitott, három tizeddel javította meg saját legjobbját, és végül a stopper 1.20.827-nél állt meg, ami óriási körrekordot jelentett. A vb-címvédő mögött maradt a Verstappen, Bottas sorrend, ugyanis Gasly defektet kapott, miután a rázókő leszakította az első szárnyát, az emiatt belengetett sárga zászló miatt pedig már senki sem tudott javítani.

A Katari Nagydíj vasárnap, magyar idő szerint 15.00-kor rajtol.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép:  Clive Mason / Getty Images)