Sergio Pérez nyert Monacóban a Ferrari taktikai hibája után

GettyImages-1399925826
2022.05.29. 18:12
Sergio Pérez nyerte a 2022-es Monacói Nagydíjat. Mögötte Carlos Sainz és Max Verstappen végzett, míg a pole-ból kezdő Charles Leclerc versenyét a csapata eltaktikázta, és csak a negyedik lett.

A 2022-es Monacói Nagydíjat a hazai fiú, Charles Leclerc várhatta a legjobb helyzetből, aki eddig egyértelműen uralta a hétvégét pénteken és szombaton, az időmérőn is. 

A kvalifikáción nem volt kérdés, hogy Leclerc szerzi az első rajthelyet, mögötte Sergio Pérez az utolsó körén a falnak ment, így Max Verstappen sem tudott előrébb lépni a negyedik helyről. A mexikóinak Carlos Sainz is nekiment, mindkettejüknél váltót cseréltek elővigyázatosságból. Monacóban nem nehéz megtartani az első helyet a rajtnál, hiszen szinte azonnal jön a Sainte Devote kanyar, Leclerc-nek csak arra kellett figyelnie, hogy csapattársa, Sainz előtt vegye be az első fordulót. A verseny menetét alaposan megkavarhatta volna az eső, amelynek elég nagy volt a napokban a valószínűsége.

A rajt előtt tíz perccel a nézők közül sokan sietve elkezdték magukra kapkodni az esőkabátokat, megérkezett az égi áldás, méghozzá elég nagy intenzitással. Monte-Carlóhoz hozzátartozik a sztárvilág krémje, számos színész és sportoló szokott ellátogatni a herceségbeli versenyhétvégére. Idén többek között Gulácsi Péter, Zinédine Zidane, Robert Lewandowski, Kit Harington, illetve Eddie Jordan is a helyszínen nézte a versenyt.

Egy rövid, de intenzív zápor áztatta el a pályát, így a mezőny a köztes, intermediate gumikon várta a futamot, a szervezők viszont elhalasztották a rajtot tíz perccel. Végül a biztonsági autó mögött kezdődött meg a futam, ugyanis újabb eső érkezett, egyre rosszabbak lettek a körülmények. Természetesen mindenki az extrém esőgumira váltott. A felvezető kör közben a rádión Leclerc azt mondta, őrült módon szakad az eső, a felvételeken látszott is, hogy több helyen vízátfolyás alakult ki a pályán, ami roppant veszélyes. Inkább az volt a kérdés, hogy vajon lesz-e egyáltalán rajt.

A kényszerszünet közben a csapatok arról beszéltek, hogy a futam későbbi részén még jöhet újabb eső. Végül magyar idő szerint 16.05-kor újra a pályára gurult a mezőny a biztonsági autó mögött. Egyértelműen jobbak voltak a körülmények, az autók nem vertek akkora vízpermetet. A versenyirányítás gördülő rajtot rendelt el. Közben Latifi már a felvezető körben a falnak csúszott a Grand Hotel hajtűben, de a Williams nem sérült meg, míg Stroll is eltalálta a falat, aki defektet kapott.

A Safety Car kijött a bokszba, kezdődhetett végre a verseny.

Leclerc jól indította a futamot, míg a középmezőnyből többen bejöttek rögtön a köztes esőgumiért. A monacóinak jelezték rádión, hogy a következő 20-30 percben nem várnak újabb esőt.  A 7. körben egyre többen váltottak az intermediate abroncsokra, kezdtek jobbá válni a körülmények. Pérez és Verstappen szépen lassan elkezdett közeledni Sainzra, míg Leclerc már 4,4 másodperccel vezetett csapattársával szemben. A 13. körre már egyértelműen a köztes gumi volt a hatékonyabb. Gasly egy Alfa Romeo után Ricciardót is levadászta. A francia 1:31.251-gyel megfutotta a leggyorsabb kört is, az volt a kérdés, hogy az élmezőny mikor jön ki kereket cserélni. Pérez volt az első, aki borította a dominót a harmadik helyről, a mexikóinak interek mentek fel. A Ferrarinál viszont Sainz meggyőzte a csapatot, hogy maradjanak kint az extrém gumin, és várjanak egy kicsit, amíg slickre lehet váltani. Leclerc azonban jött az intermediate gumikért, nem akartak kockáztatni, ahogy Verstappen sem. Pérez remek tempót diktált, és megelőzte a Ferrarit.

A mexikóival nagyot húzott a Red Bull, míg az élen Sainz állt. Picit hátrébb Hamilton Oconnal vívott ádáz csatát, de a brit nem tudott átmenni a francián. A Ferrarinál Sainz és Leclerc is jött a kemény keverékekért, azonban Leclerc-nek nem kellett volna kijönnie, újabb taktikai hibát vétettek az olaszok. A következő körben a Red Bullok is jöttek. Pérez átvette a vezetést, míg Verstappen a harmadik helyre jött vissza, Leclerc csak a negyedik volt. A 27. körben egy óriási baleset történt: Schumacher autója kettészakadva állt meg a falban az uszoda után, a 14-es kanyarban. Szerencsére a német sértetlenül szállt ki a roncsból, míg időközben Magnussen is feladta a viadalt. Jött a biztonsági autó, rengeteg volt a törmelék az aszfalton.

A versenyirányítás piros zászlóval leintette a futamot, ugyanis javítani kellett a TecPro-falat. Közben Leclerc-nek jelezték, hogy nem lesz több eső. 17.15-kor ismét gördülő rajttal kezdődött a száguldás. A Red Bull az új közepes keverékek mellett döntött, míg a Ferrarikon a kemények maradtak. Pérez a Mirabeau előtt csúnyán elfékezte a bal első gumiját, de maradt az élen. A mexikóinak jelezte a csapat, hogy a háromórás időlimit miatt nem fogják az összes kört teljesíteni. Péreznek 12 perccel a leintés előtt az első gumijai már nem néztek ki jól, Sainz fel is zárkózott rá. Teljesen ráesett az üldöző trió a mexikóira, akire nehéz percek vártak. A spanyol keményen támadta a Red Bullt, de Pérez állta a sarat, és végül megnyerte a 2022-es Monacói Nagydíjat Sainz, Verstappen és Leclerc előtt. A Ferrari alaposan eltaktikázta a hétvégét uraló Leclerc versenyét.

A szezon két hét múlva Azerbajdzsánban, Bakuban folytatódik.

A végeredmény, Monacói Nagydíj, Monte-Carlo (64 kör, 213,568 km, a pontszerzők):

1. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:56:30.265 óra

2. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1.154 másodperc hátrány

3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1.419 mp h.

4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 2.922 mp h.

5. George Russell (brit, Mercedes) 11.968 mp h.

6. Lando Norris (brit, McLaren) 12.231 mp h.

7. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 46.358 mp h.

8. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 50.388 mp h.

9. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 52.525 mp h.

10. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 53.536 mp h.

leggyorsabb kör: Norris (1:14.693 perc, 55. kör)

A vb-pontversenyek állása 7 futam után (még 15 van hátra):

1. Verstappen 125 pont

2. Leclerc 116

3. Pérez 110

4. Russell 84

5. Sainz 83

6. Hamilton 50

7. Norris 48

8. Bottas 40

9. Esteban Ocon (francia, Alpine) 30

10. Kevin Magnussen (dán, Haas) 15

11. Cunoda Juki (Alpha Tauri) 11

12. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 11

13. Alonso 10

14. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 6

15. Vettel 5

16. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 3

17. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 2

18. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 1

csapatok:

1. Red Bull 235 pont

2. Ferrari 199

3. Mercedes 134

4. McLaren 59

5. Alfa Romeo 41

6. Alpine 40

7. Alpha Tauri 17

8. Haas 15

9. Aston Martin 7

10. Williams 3

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép:  A mexikói Sergio Pérez 2022. május 29-én. Fotó: Clive Mason – Formula 1 /  Getty Images)