Verstappen idei hetedik pole-ját szerezte Mexikóban

GettyImages-1437552746
2022.10.29. 23:28
A kétszeres holland világbajnok, Max Verstappen 1.17.775-es idővel nyerte a 2022-es Mexikói Nagydíj időmérőjét. Remekelt a Mercedes, George Russell az utolsó körén hibázott, ezzel bukta az esélyt a pole-ra, Lewis Hamiltoné lett a harmadik rajthely. Pocsékul teljesítettek a Ferrarik, Valtteri Bottas viszont a hétvége meglepetését szolgáltatta a teljesítményével.

A pénteki napot követően a mezőnyre várt egy harmadik szabadedzés is az időmérő előtt a 2022-es F1-es Mexikói Nagydíjon. Ezúttal is George Russell diktálta a tempót, akárcsak a pénteki második gyakorláson, ezzel tovább ágyazva egy Mercedes-meglepetésnek.

Érdekes, hogy ezúttal is sok volt a vezetői hiba. Jó darabig a két Red Bull-pilóta, Verstappen és Sergio Pérez állt a tabella élén, majd aztán Russell 1.18.399-cel átvette a vezetést, mögé pedig csapattársa, Lewis Hamilton jött be. Verstappen hátránya már szűk fél másodpercre rúgott.

 Q1

Az első köröket a Haas jegyezte, ám hamar jöttek a javítások. Leclerc 1.19.505-tel adta meg az alaphangot, majd Verstappen 283 ezreddel előzte a monacóit. Bottas is remekelt, a harmadik hely volt a finné. 

Schumacher, Vettel, Stroll, Albon és Latifi esett ki a Q1 végén, amit Hamilton nyert, Verstappennel a sarkában.

Q2

Hamilton remekül kezdte az időmérő középső szakaszát is. A hétszeres világbajnok 1.18.552-vel ért célba, amit sem Russell, sem Verstappen nem tudott megugrani. Hozzá kell tenni, hogy Russell csak 13 ezreddel maradt le csapattársától.

Bottas ihletett formában maradt és a Q1-es remeklése után megint villantott az Alfa Romeóval, a finn 228 ezredet kapott csak Hamiltontól és a harmadik helyen állt az utolsó körökig. Ezt követően iszonyú szorossá vált az élmezőny, öten is 63 ezreden belül követték egymást Hamilton, Sainz, Russell, Verstappen és Pérez sorrendben.

Végül a továbbjutást Ricciardo, Csou, Cunoda, Gasly és Magnussen nem tudta összehozni.

 Q3

A nagy kérdés az volt, hogy vajon a Mercedes az augusztus eleji Magyar Nagydíj után tud-e ismét első rajthelyet szerezni. Akkor Russell mindenkit meglepett Mogyoródon és eddig a pontig Mexikóban is a németek tűntek az etalonnak, bár a Q2 szoros végeredménye izgalmas végkifejletet sejtetett. Pérezé volt az első lövés, a hazai fiú minden kanyarvételét óriási ováció kísérte, a négyszeres futamgyőztes lila első szektort ment, majd a másodikban is övé volt a legjobb idő, végül az óra 1.18.153-nál állt meg.

A két Ferrari nem volt veszélyes Pérezre, de jött Verstappen, aki 1.17.947-tel megelőzte csapattársát. A két Mercedes is remekül ment, Russell bejött másodiknak, Hamilton pedig harmadiknak, azonban a brit körét elvették a hármas kanyarban történt pályaelhagyásért. A mexikói magas rázóköveken egyértelműen a Ferrari szenvedett a legjobban, amely idén eddig 11 időmérőt nyert meg.

Úgy tűnt, hogy itt ma nem rúgnak labdába a Red Bull és a Mercedes ellen. Azonban még hátra voltak az utolsó körök. Pérez végül javított, de nem eleget, míg Verstappen brutális első szektort repesztett, majd a holland 1.17.775-re javított, Russell és Hamilton zárt a kétszeres világbajnok mögött. Russell nagyot hibázott az utolsó szektorban, ezzel pedig bukta a pole-t. A Ferrarinak semmi esélye nem volt, Sainz és Leclerc közé a hatodik helyre még a hétvége meglepetésembere, Bottas is beékelődött.

Az interjúk során Verstappen elmondta, hogy a harmadik szabadedzés után változtattak az autó beállításain, ennek is volt köszönhető a pole. Az autó szerinte gyors lesz a vasárnapi versenyen is, de a holland hozzátette, hogy a futam szoros lehet a Mercedes ellen.

A nagyot hibázó Russell remek autóról számolt be, majd az elszalasztott pole-ját emlegette. Azonban örömét fejezte ki, hogy az autót jó vezetni Mexikóban. Csapattársa, Hamilton először is a mexikói közönséget üdvözölte, majd értékelte a Q3-as köreit. A hétszeres világbajnok büszke volt a csapatra és az év legjobb időmérőjének titulálta a mexikóit

A 2022-es F1-es Mexikói Nagydíj programja vasárnap 21.00-től a futammal folytatódik.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép: Mark Thompson/Getty Images)