Verstappen „eszetlen” vágtával hozta a Red Bull újabb győzelmét Belgiumban

GettyImages-1565292406
2023.07.30. 16:28
Sorozatban harmadszor is Max Verstappen sikerét hozta a Formula–1-es Belga Nagydíj, aki ezúttal a hatodik helyről rajtolva húzta be a győzelmet. A holland klasszis mögött Sergio Pérez és Charles Leclerc állhatott fel a dobogóra, míg a leggyorsabb körért járó bónuszpont Lewis Hamiltoné lett.

A váltócsere miatt járó öt rajthelyes büntetésnek „köszönhetően” Max Verstappen csupán a hatodik pozícióból kezdhette meg a Belga Nagydíjat, mindez pedig úgy is némi izgalommal kecsegtetett, hogy a meteorológiai előjelzések szerint a vasárnapi versenynapon volt a legkisebb esélye egy kiadós zuhénak.

A rajtnál Carlos Sainz felelőtlen manővere dolgozott a világbajnoki összetett éllovasának kezére, a ferraris ugyanis kis híján falra kente a remek sprintfutamot teljesítő Oscar Piastrit, így pedig mindkettejüket átugorhatta a holland. Piastri versenye egy kanyarral később véget is ért, a felfüggesztés adta meg magát, míg Sainz sorra bukta a helyeket az oldaldobozán tátongó méretes lyukkal.

A pole-ból indult Charles Leclerc-t ugyan lerajtolta, az élen autózó Sergio Pérez így sem tudott jelentősen ellépni az élmezőnytől, így pedig a harmadik helyért Lewis Hamiltont kergető csapattársától sem. A hétszeres világbajnok a hatodik körig tudta feltartani a hollandot, aki a Kemmel-egyenes végén száguldott el a mercedeses mellett. Nem sokkal később Leclerc is Verstappen áldozatául esett, így a kilencedik kör végén már a két Red Bull haladt az élen.

A tizennegyedik körig kellett várni arra, hogy a holland átvegye a vezetést, Pérez ekkor jött ki a bokszba új közepes gumiabroncsokért, és bár az egy körrel később cserélő Verstappen egy rövid időre még visszaesett mögé, jelentősen közelebb került a mexikóihoz, akit az a Kemmel-egyenesben szintén kielőzött.

Míg a kétszeres világbajnok élre küzdötte magát, apránként „besötétedett” a pálya felett. Féltávhoz közeledve várhatóan 10 percig tartó enyhe esőzésről tettek jelentést Leclerc-nek, a szemerkélő zuhé pedig csakhamar meg is érkezett. Ám nem tudta annyira megszórni a pályát, hogy a kereket cserélő versenyzők bármelyike úgy érezte volna, friss közepes vagy lágy szett helyett átmeneti esőgumira kellene váltania.

A trükkös körülmények között Verstappen hibázott a legendás Eau Rouge-ban, de nem akkorát, hogy el is veszítette volna az irányítást Red Bullja felett – azért a csapatrádió tv-adásba kerülő verziójában bőven volt mit kisípolni. Rizikó ide vagy oda, a holland túl a féltávon hat másodpercre növelte előnyét az élen.

Ahogy jött az eső, úgy ment is, a verseny utolsó harmadához érve ismét kisütött a nap, a pálya kissé nedvesebb részei is gyors száradásnak indultak, míg az esőkabátok nyom nélkül eltűntek a lelátón. Az élmezőny teljesen szétszakadt, Pérez mögött Leclerc hat-hét másodperces hátránnyal érkezett a harmadik helyen, Hamilton újabb négy másodperccel lemaradva a negyediken, míg a verseny első szakaszában Sainz mögé szorult Fernando Alonso újabb 15 másodperccel különbséggel következett az ötödik helyen. 

A helyzet a második kerékcseréket követően sem változott. A mezőny közepén a két Alpine villogott, Pierre Gasly, majd Esteban Ocon mutatott be egy-egy látványos előzést az utolsó pontszerző helyekért küzdve. Eközben elöl Verstappen igazi erődemonstrációt tartott, körönként bőven több mint hét-nyolc tizedmásodperccel növelve az előnyét Pérezhez képest. Versenymérnöke, Gianpiero Lambiase hiába kérte többször is:

Használja az eszét,

a holland rádión visszaüzent, nem kell félteni a kerekeit, ha úgy alakul, képes kiautózni még egykiállásnyi időt is. Ez három körrel a futam vége előtt meg is lett neki, ekkor nőtt 18 másodperc fölé a két Red Bull-versenyző közti különbség.

Újabb csere végül nem kellett, Verstappen ellenállhatatlan vezetéssel hozta idénybeli 10. győzelmét, az osztrák istálló pedig sorozatban már a 13. futamsikerénél jár. Pérez ezúttal magabiztosan húzta be a második helyet, de csapattársával szemben így is „beárazódott” megint. Kettejük között 22 másodperc volt a leintésnél.

Leclerc végül viszonylag csendes nagydíjat teljesített, a negyedik helyen záró Hamilton minden támadási kísérletére még időben reagálva. A brit pilóta végül inkább a leggyorsabb körért járó pluszpontra ment rá a dobogó helyett – sikerrel. Ötödiknek Alonsót intette le a kockás zászló, mögötte Russell, Norris, Ocon, Lance Stroll és Cunodi Juki zárt még pontszerző helyen.

Verstappen Belgiumban sorozatban harmadszor, az idényben zsinórban nyolcadszor nyert – utóbbival egyetlen futamgyőzelemre került a rekordtól.

Az F1-es mezőnyre most négyhetes pihenő vár, a nyári szünet után Zandvoortban, a Holland Nagydíjjal folytatodik a világbajnokság.

FORMULA–1, 2023, 12. FUTAM


BELGA NAGYDÍJ, VÉGEREDMÉNY
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:22:30.450 óra
 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 22.305 másodperc hátrány
 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 32.259 mp h.
 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 49.671 mp h.
 5. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 56.184 mp h.
 6. George Russell (brit, Mercedes) 1:03.101 perc h.
 7. Lando Norris (brit, McLaren) 1:13.719 p h.
 8. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:14.719 p h.
 9. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1:19.340 p h.
10. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 1:20.221 p h.
leggyorsabb kör: 1:47.305 perc, Hamilton (44. kör)
pole pozíció: Leclerc

A vb-pontversenyek állása 12 futam után (még 10 van hátra):
versenyzők
 1. Verstappen 314 pont
 2. Pérez 189
 3. Alonso 149
 4. Hamilton 148
 5. Leclerc 99
 6. Russell 99
 7. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 92
 8. Norris 69
 9. Stroll 47
10. Ocon 35
11. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 34
12. Pierre Gasly (francia, Alpine) 22
13. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 11
14. Nico Hülkenberg (német, Haas) 9
15. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 5
16. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 4
17. Cunoda 3
18. Kevin Magnussen (dán, Haas) 2

csapatok
 1. Red Bull 503 pont
 2. Mercedes 247
 3. Aston Martin 196
 4. Ferrari 191
 5. McLaren 103
 6. Alpine 57
 7. Williams 11
 8. Haas 11
 9. Alfa Romeo 9
10. Alpha Tauri 3

(Borítókép: Max Verstappen. Fotó: ANP / Getty Images)