Súlyosan megbüntették Fernando Alonsót az Ausztrál Nagydíj után

GettyImages-2108398901
2024.03.24. 11:10
Húsz másodperces időbüntetéssel sújtották a futamot követően, így elvesztette az Ausztrál Nagydíjon szerzett hatodik helyét Fernando Alonso – jelent meg a hír a Formula–1 hivatalos honlapján. A stewardok a spanyol pilótát hozták ki hibásnak George Russell utolsó előtti körben történt balesetéért.

Mint beszámoltunk róla, látványos balesettel ért véget a 2024-es F1-es Ausztrál Nagydíj, melynek utolsó előtti körében a Mercedes pilótája, George Russel bukott óriásit. Az élő közvetítésben annyit lehetett látni, hogy a Russell előtt autózó Fernando Alonso a szokásosnál jobban belassul a hatos kanyar előtt, az őt üldöző mercedeses autója pedig a turbulens levegőtől kissé megbicsaklik, balra lódul, végül a kavicságyon keresztülszánkázva kitört hátsó kerekekkel a védőfalról visszacsapódik a pályára. 

A stewardok „potenciálisan veszélyes vezetés” miatt 20 másodperces időbüntetést szabtak ki a spanyolra, miután a versenyt követően beidézték és meghallgatták őt a versenyirányítás irodájában. Alonso úgy nyilatkozott, a hatos kanyar előtt tudatosan próbált más ívet választani, egy korábbi féktávval a jobb kigyorsítás érdekében. Az esettel kapcsolatban Russellt is meghallgatták, aki váratlannak titulálta Alonso megoldását, mert így túl hirtelen esett a spanyol nyakába, a turbulens levegőben váratlanul tapadást veszítve. Ez a két nyilatkozat szolgált végül a büntetés alapjául. 

Alonso az extra 20 másodperccel a nyolcadik pozícióba esett vissza – így nyolc helyett csupán négy pontot gyűjtött az Aston Martinnak. 

Az Ausztrál Nagydíjat Max Verstappen korai kiesése után Carlos Sainz Jr. nyerte. A Ferrari spanyolja rendkívül magabiztos teljesítményt nyújtott azután, hogy két héttel ezelőtt vakbélműtét miatt nem is tudott elindulni Szaúd-Arábiában. Mögötte csapattársát, Charles Leclerc-t intette le másodikként, és a McLarenben ülő Lando Norrist harmadikként a kockás zászló. 

(Borítókép:  A brit George Russell és a Mercedes autója a pályán, miután balesetet szenvedett az F1-es Ausztrál Nagydíjon az Albert Park Circuit pályán 2024. március 24-én. Fotó: Joe Portlock / Formula 1 / Getty Images)