Max Verstappené a Red Bull 100. pole-pozíciója

2024.04.20. 12:47
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Formula–1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

A 26 éves holland pilóta pályafutása során először szerzett pole-pozíciót Sanghajban, amely egyben a Red Bull F1-es történetének 100. első rajtkockája. Érdekesség, hogy az elsőt ugyanezen a pályán szerezte meg a később négy vb-címet begyűjtő német Sebastian Vettel 2009-ben.

Verstappennek ez az idei ötödik és pályafutása 37. pole-ja, mellőle csapattársa, a mexikói Sergio Pérez rajtolhat majd, a harmadik kockából pedig Fernando Alonso, az Aston Martin kétszeres vb-győztes spanyol versenyzője startol majd. 

Verstappen így sorozatban öt pole-pozícióval kezdte az idényt, ami legutóbb 1999-ben a kétszeres világbajnokká váló finn Mika Häkkinennek sikerült. A rekordot a franciák négyszeres vb-győztese, Alain Prost tartja 1993-ból, ő az idény első hét futamán rajtolhatott az élről abban az évben.

Úgy tűnik, a mostani nem az eddig brillírozó Ferrari hétvégéje lesz, ugyanis Carlos Sainz már a Q2-ben nagyot hibázott és falnak csapódott, de szerencséjére az olasz istálló szerelői percek alatt kicserélték a sérült elemeket és folytathatta a versenyzést, be is jutott az utolsó etapba. A spanyolt nem is zökkentette ki a hiba, az utolsó pillanatban Verstappen mögé sorolt mért idejével, ám végül a Q3-ban AlonsoNorris és Piastri is jobb kört futott nála, illetve csapattársánál is. Leclerc a hatodik, Sainz csupán a hetedik rajtpozíciót szerezte meg Shanghajban. 

Pozitívum, hogy a szezonban először életjelet adott magáról az Alpine is, amely az eddigi utolsó rajtkockák helyett a 13., és a 15. pozícióból indíthatja pilótáit vasárnap. Illetve Daniel Ricciardo teljesítményét is ki lehet emelni, ugyanis az ausztrál az idei öt időmérőt tekintve most először tudta megverni fiatal csapattársát. Az elmúlt hetekkel ellentétben éppen Cunoda Júki panaszkodott olyan hibákra, amiket korábban a nyolcszoros futamgyőztes jegyzett meg mérnökeinek.

Továbbá nagy meglepetést okozott a Haas német pilótája, Nico Hülkenberg, illetve a 2019-es legutóbbi Kínai Nagydíjon pole-pozíciót szerző – akkor még mercedeses –  Valtteri Bottas, ugyanis mindketten tovább jutottak a Q3-ba, többek közt kiejtve Alonso kanadai csapattársát, Lance Strollt.

A nap első programjaként sprintfutamot rendeztek, amit Max Verstappen 12 másodperces előnnyel nyert meg, míg az időmérő meglepetését Lewis Hamilton okozta, aki a Q1-ben ragadt, és így csak a 18. helyről vághat neki a futamnak Logean Sargeant és Cunoda előtt.

Az 56 körös Kínai Nagydíj közép-európai idő szerint vasárnap 9 órakor kezdődik.

(Index/MTI)

Formula–1, Kínai Nagydíj, a rajtsorrend:

  • 1. sor: Max Verstappen (holland, Red Bull), Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
  • 2. sor: Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin), Lando Norris (brit, McLaren)
  • 3. sor: Oscar Piastri (ausztrál, McLaren), Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
  • 4. sor: Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari), George Russell (brit, Mercedes)
  • 5. sor: Nico Hülkenberg (német, Haas), Valtteri Bottas (finn, Sauber)
  • 6. sor: Lance Stroll (kanadai, Aston Martin), Daniel Ricciardo (ausztrál, RB)
  • 7. sor: Esteban Ocon (francia, Alpine), Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
  • 8. sor: Pierre Gasly (francia, Alpine), Csou Kuan-jü (kínai, Sauber)
  • 9. sor: Kevin Magnussen (dán, Haas), Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
  • 10. sor: Cunoda Júki (japán, RB), Logan Sargeant (amerikai, Williams)