15 évesen történelmet írt, az idényhajrában a bajnoki aranyért autózik Molnár Martin

DSC0923
2024.09.10. 10:08
Nagyszerű nyarat zárt Molnár Martin, a brit Formula–4-ben szereplő magyar pilóta. Az augusztusban 17. életévébe lépett tehetség második helyen áll az újoncok bajnokságában, és teljesen reális célkitűzés, hogy meg is nyerje a „rookie-k” csatáját. De mit hozhat számára a jövő? Reális célkitűzés-e 2025-re egy F4-es élcsapatba ülni, esetleg kategóriát váltani a Formula–1 felé vezető úton? Mi a véleménye a korábbi gokartos riválisról, Kimi Antonelliről, és miként tud profitálni a királykategória talán soha korábban nem látott népszerűségéből – például egy szponzortárgyaláson?

21,5 pont. A szezon utolsó két versenyén ennyit kell ledolgoznia az újoncok csatájában Molnár Martinnak ahhoz, hogy megnyerje a brit Formula–4-es bajnokság újoncainak kupáját. A Virtuosi Racing színeiben szereplő tizenhat éves pilóta remek nyarat zárt: folyamatosan javuló átlaghelyezések mellett ontotta magából az újoncok közti top 3-as helyezéseket, sőt egyik kedvenc pályáján, Zandvoortban – néhány héttel a 16. születésnapja előtt – a magyar autósport történelmének első F4-es összetett dobogóját is megszerezte

Az elmúlt időszak tanulságairól és a szezonhajrára szóló célkitűzésekről a Sportcastben beszélgettünk Molnárral, valamint a pályáját egyengető Őry Tamással, a MOTAM (Motorsport Talent Management) ügyvezető igazgatójával. 

Az adásban szóba került…

  • Mennyit is ér egy brit F4-es bajnokság legjobb újoncának lenni? 
  • Molnár szezonbeli teljesítménye mennyire jó ajánlólevél a nagyobb istállók irányába? 
  • Az F4-en belül vagy a Formula–1 felé vezető ranglétrán egyet felfelé lépve képzelik-e el a közeljövőt, azaz a 2025-ös versenyszezont?
  • Milyen lépéseket tesznek a britek annak érdekében, hogy valóban az övék legyen az egyik legjobb nevelősorozat?
  • Hogyan kell és hogyan lehet telemetriai adatokból tanulni? 
  • Mekkora a jelentősége egy utánpótlás-nevelő szériában a tesztkilométereknek? Hogyan lehet szabályozni azt, hogy a tehetség helyett ez döntsön a pilóták között? 
  • Az F1-ben is szereplő pályák vagy a „kisebb”, inkább a brit túraautózásból ismerős helyszínek jelentik a nagyobb kihívást – és élvezetet?

Az Index Sportcast korábbi adásait ide kattintva érheti el.

A 2024-es brit F4-es idény

(Borítókép: Molnár Martin. Fotó: Kaszás Tamás / Index)