Verstappen elismerte, előrébb hozhatja a visszavonulását az FIA hozzáállása miatt

2024.09.23. 10:42
A háromszoros világbajnok, címvédő Max Verstappen a vasárnapi Formula–1-es Szingapúri Nagydíj után arról beszélt, hogy a csütörtöki káromkodásáért kapott büntetése felgyorsíthatja az autósport királykategóriájából történő távozását.

A 26 éves holland gyakran hangoztatja, hogy nem motiválja a hosszú F1-es karrier és a rekordok megdöntése, és hogy más dolgokat is szeretne elérni a motorsportban. Az elmúlt napokban történt események pedig csak megerősítették őt abban, hogy nincs egy hullámhosszon a döntéshozókkal.

Mohammed ben Szulajem, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke csütörtökön arról beszélt, hogy a pilótáknak vissza kellene fogniuk magukat az autóban ülve, és kevesebbet kellene káromkodniuk versenyzés közben. „A tévéközvetítésekben túl sok a csúnya szó a pilótáktól. Meg kell különböztetnünk a sportágunkat a rapzenétől, amelyben percenként többször is elhangzik nyomdafestéket nem tűrő kifejezés” – jelentette ki az FIA főnöke.

Verstappen értetlenül fogadta a javaslatot a Szingapúri Nagydíjat felvezető sajtótájékoztatón, és miközben beszélt, még egy csúnya szó is elhagyta a száját, mire az FIA egy nap közmunkára ítélte a Red Bull versenyzőjét.

A holland pilóta az időmérő edzést követő hivatalos sajtótájékoztatón úgy tüntetett a szerinte nevetséges ítélet ellen, hogy csak rövid, semmitmondó válaszokat adott az elhangzó kérdésekre.

A vasárnapi futam után ugyanezt eljátszotta, az újságíróknak csak a sajtószobán kívül volt hajlandó hosszabb válaszokat adni. Vasárnap arról is beszélt, hogy az FIA új irányelve miatt még hamarabb dönthet az F1-ből történő visszavonulás mellett, mint azt korábban gondolta.

Ha nem lehetsz önmagad, akkor jobb, ha meg sem szólalsz. De ezt senki sem akarhatja, mert akkor robottá válsz, és ennek nem lenne szabad megtörténnie. Valamilyen módon ki kell tudnod mutatni az érzelmeidet. Erről szól a versenyzés. Bármelyik sportágban. Ha neked mennek a pályán, vagy nem vagy elégedett valamivel, akkor teljesen normális, hogy néhány pillanatra elveszíted a hidegvéredet

– magyarázta Verstappen, írja a BBC.

A Szingapúri Nagydíjat Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte óriási fölénnyel, Verstappen lett a második, Norris csapattársa, az ausztrál Oscar Piastri ért célba harmadikként.

Norris hátránya 52 pontra csökkent Verstappennel szemben a pilóták vb-pontversenyében hat futammal a szezon vége előtt. Azért nem 51-re, mert az RB pilótája, Daniel Ricciardo az utolsó pillanatban megfutotta a verseny leggyorsabb körét, így elvette a bónuszpontot Norristól.

Ricciardo a leintés után a könnyeivel küszködve búcsúzott el az F1-től, a hírek szerint a Red Bull fiókcsapat a hátralévő versenyekre lecseréli őt Liam Lawsonra.

A világbajnoki idény egy hónap szünet után, október 20-án az Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik az austini Texasban, emlékeztet az MTI.