A változások őrei

2000.04.07. 12:08
Meghátrált a magyar futball legfőbb vezető testülete a kapitánykérdésben. Miután egész héten azt szajkózta mindenki, hogy elég volt, változtatni kell, Bicskei már nem tud megújulni, a csütörtöki MLSZ-közgyűlés majdnem egyhangúlag (pontosan egy hang volt ellene) megerősítette a kapitányt tisztségében.
Sajtótájékoztató
Újabb példáját kaptuk a magyar labdarúgásban uralkodó kaotikus állapotoknak. Már a téma sajtófelvezetése is tükrözte, hogy nem megy majd simán az ,,Egyéb" kategóriába sorolt kapitánykérdés megoldása. Egyes MLSZ-tagok nem is értesültek róla, hogy Bicskei helyzete egyáltalán szóba kerül majd a közgyűlésen, mások kész tényként közölték a kapitány leváltását, sőt szerintük nem lehet pénzkérdés a labdarúgás helyzete, ezért külföldről kellene kapitányt hozni, hisz az itthoni szakembergárda is ugyanolyan siralmas, mint a focisták. Ezzel a véleménnyel nehéz vitatkozni, csak az a baj, hogy az alapanyag mindenképpen hazai...

A szokásoknak megfelelően megkezdődtek a találgatások, mindenkinek volt egy remek jelöltje a megüresedő posztra. Talán már Bicskei is kezdett kételkedni saját magában, mindenesetre elég fásultan érkezett a kihallgatásra. Aztán megtörtént a csoda: a szólóban, a kapitány háta mögött oly' nagyhangú kritikusok elvesztették szavukat, mélyenszántó szakmai kérdésekbe és monológokba bocsátkoztak, s támogatásukról biztosították a kissé megzavarodott Bicskeit. Maga az elnök, Bozóky Imre nem foglalt állást, jó vezetőként (a kompromisszumkészség a nagyívű karrier egyik kulcsa) a tagságra bízta a döntést. A magyar labdarúgás megreformálásáról, az utánpótlás-nevelés fontosságáról és egyéb, kissé elcsépelt frázisokról tartott monológja (melyet a jeles plénum hatalmas főbólintásokkal kísért) inkább a sajtónak, mintsem a témának szólt.

Bicskei is kezdett kételkedni saját magában
Elkövetkezett az ,,igazság" pillanata. A jelenlévő futballmogulok egyetlen ellenszavazattal megerősítették posztján a szövetségi kapitányt, de hogy legyen valami kézzelfogható ,,eredménye" is a tanácskozásnak, arra kötelezték a kapitányt, hogy ezentúl ,,részletesebb és szorosabb kapcsolatot tartson fenn" a magyar futball irányító testületével, azaz velük. Valós indok nem szerepelt a megerősítés mellett, csak egy szimpla ,,csendes betli": szerződésbontás esetén majd' 25 milliót kellene fizetni a kiebrudalt edzőnek.

Az ,,oroszlánok" üvöltései elcsendesedtek, pedig csak egyetlen áldozattal kellett volna szembenézniük, de már ettől is inukba szállt a bátorságuk. A jelenség mindenki számára ismerős - a különbség annyi, hogy a mesebeli oroszlánról kiderült: nem is gyáva...  • Hírek
  • Csok