Árpád
-2 °C
4 °C

Hidegzuhany az olaszoknak

2000.09.04. 11:18
Győzelemre készültek az olaszok, ám Trapattoni szövetségi kapitányi debütálása csúfos kudarccá változott. A budapesti 2-2 miatt az olaszok kárhoztatják Del Pierót, egyre kevesebben hisznek a csatárban, s hibáztatják a védelmet is, amely eddig a csapat legbiztosabb pontjának számított.

Trapattoni nem volt elégedett a meccs után
A vasárnap esti találkozót olasz részről, több okból is, különösen nagy várakozás előzte meg, hiszen ezen a mérkőzésen debütált a 61 éves Giovanni Trapattoni, az egyik legsikeresebb és leginkább tisztelt olasz labdarúgóedző, aki nem titkolt álmát valósította meg azzal, hogy a nemzeti válogatott kispadjára ülhetett. A játékosként 2, edzőként pedig 7 bajnoki kupával büszkélkedhető Trap azt, hogy arra a bizonyos kispadra éppen most ülhetett, nem kis részben Silvio Berlusconinak köszönheti. Dino Zoff ugyanis azután mondott le, hogy a multimilliárdos-politikus-focicsapattulajdonos (Milan) megmondta a magáét az olasz válogatott, és legfőképpen a szövetségi kapitány Eb-n nyújtott teljesítményéről. Dino Zoff neve a mérkőzes kapcsán más vonatkozásban is szóba került: a csapatkapitány Paolo Maldini, az AC Milan védője (Cesare Maldini, a '98-as VB után lemondott szövetségi kapitány fia) éppen ezen a mérkőzésen egyenlítette ki a legendás kapus rekordját: mindketten 112-szer játszhattak az olasz nemzeti válogatott színeiben.

A budapesti talalkozó másik nagy reménye Alex Del Piero volt, aki az utóbbi csaknem két évben, fogalmazzunk udvariasan, nem hozta a formáját. A bajnokságban és az EB-n minden várakozáson aluli teljesítményt nyújtó csatár feltámadását sokan erre az estére jósolták. A dolgok azonban másképp alakultak. A Juventus játékosa ismét kihagyott egy óriási helyzetet, amin a 3 pont is múlhatott volna. Az olasz szurkolók, nem kevésbé az újságírók, már rég elvesztették türelmüket, és nem szándékoznak tovább várni az egykor csodagyerekként emlegetett csatár visszatérésére.

Ezen a véleményen voltak már a magyarországi meccs előtt is: az edzéseket a Del Pieronak szánt füttykoncerttel színesítő szurkolókat Trapattoni meglepően udvariasan és hatékonyan hűtötte le a héten Covercianoban. Az edző és Alex játékostársai ezzel szemben meg mindig hisznek képességeiben: "Egy csatár, ha kihagy egy gólt, mindig szenved. Mellette kell állnunk, segítenünk kell neki, hogy rátalálhasson egykori formájára. Biztos vagyok benne, hogy képes rá" - nyilatkozta Francesco Totti, az újdonsült kedvenc a meccs után. Tottinak könnyű dolga van: a Roma középpályásának tehetségében senki sem kételkedik. Az EB után sztárfutballistává nőtt fiatal játékostól Trapattoni sem sajnálja a dicséretet, a mérkőzést megelőző estén olyan egykori nagy focistákhoz hasonlította, mint Gigi Riva es Valentino Mazzola.

Győzelemre készültek tehát az olaszok, ez nem kérdéses, más verziót nem is nagyon tudtak elképzelni. Bár Trapattoni szombat este megjegyezte, hogy kicsit sok lesz optimizmusból (ami Itáliában, legalábbis ami a focit illeti, az utóbbi időben tényleg nem megszokott dolog), de nem igen hallgatott rá senki. Így az önmagában nem tragikus döntetlen végeredmény kétségkívül csalódást okozott. Már csak azért is, mert ezen a meccsen pont az eddig egyetlen biztos pontnak tűnő védelem mutatott némi hiányosságot. Ebben egyetért Alessandro Nesta is: "ha egy idegenben játszott mérkőzésen két gól születik, akkor a hiba nem a csatársorban van. Ma este a vedelem hibázott" - mondta nem sokkal a mérkőzés után.

Nesta egyébként részben természetfeletti jelenségeknek tulajdonította a válogatott elmaradt győzelmét, Del Pieron ugyanis a Lazio csapatkapitánya szerint átok ülne. Természetesen Giovanni Trapattoni sem elégedett az eredménnyel: "Ez a döntetlen büntet minket, legalább három tiszta gólhelyzetünk volt de nem tudtunk élni velük, jobban is mehetett volna" - mondta a szövetségi kapitány rögtön a meccs vége után. "A csapat nincs még a legjobb fizikai formában, és ez előrelátható volt, de ami a játékot és a helyzeteket illeti, jobbak voltunk". Del Piero még mindig nem esett ki a pixisbol, a kihagyott helyzet ellenére: "Szépen lejátszotta a saját kis meccsét, aztán visszaesett egy kicsit, mint az egész csapat". Ki tudja mit kell még tennie hogy kiábránduljanak belőle utolsó megmaradt hívei is.

Dino Zoff után egyébként (aki nem éppen az újságírókhoz való kedvességéről volt híres) Trap úriembernek tűnik az interjúk alatt, bár nem tudni meddig bírja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?