Endre, Elek
17 °C
30 °C

Ők 16-an a legjobbak Európában

2000.11.09. 11:52
Kialakult a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 mezőnye. A 16 csapat tíz országból került ki. A legjobban az angolok és a spanyolok örülhetnek, egyaránt 3-3 csapatuk érdekelt a pénteki sorsolás előtt. Meglepetésre a németeket csak egy együttes képviseli, ,,természetesen" a Bayern München.
A 16 csapatot 3-3 angol és spanyol, 2-2 olasz és francia, 1-1 német, orosz, osztrák, török, görög és belga alkotja. A spanyolok dolgát könnyítette, hogy ők négy csapatot indíthattak már a küzdelmek elején is. A két legnagyobb név a hiányzók közül az olasz Juventus és a spanyol Barcelona. A Juve szerepléséről mindent elmond, hogy a csoportküzdelmek során mindössze egyszer tudtak nyerni és a legtöbb kiállítás is az ő nevükhöz kapcsolódik. De a kiesettek ilyenkor már senkit nem érdekelnek. Nézzük tehát a legjobb 16 csapatot!

Az angolok:

Az Arsenal végig magabiztosan, az első három mérkőzését megnyerve, szinte már a sorozat felénél bebiztosította a továbbjutását.
A '99-es győztes Manchester United már nem ilyen könnyen lépett tovább. Két vereséget is összeszedve az utolsó fordulóig izgalomba tartotta híveit.
A Leeds United továbbjutása számít a legnagyobb meglepetésnek a szigetországiak közül. A Barcelonát is maga mögé utasító gárda, főleg hazai teljesítményének köszönhetően várhatja a pénteki sorsolást.

A spanyolok:

A Bajnokok Ligájának címvédője a Real Madrid
A BL címvédője, a Real Madrid egy döntetlennel kezdett, majd zsinórban négyszer győzött, így az utolsó fordulóban belefért egy vereség is Moszkvában. A csoportmeccseken szerzett legtöbb gól (15) is a madridiak nevéhez fűződik.
A Valencia, a sokak által legkönnyebbnek tartott csoportból lépett tovább, egy fikarcnyi kétséget sem hagyva, miért is játszott idén döntőt a legrangosabb kupában.
A spanyol bajnok Deportivo La Coruna úgy ment tovább a második körbe, hogy mindössze kétszer győzött, a többi mérkőzését pedig döntetlenre hozta. De még ez a mérsékelt teljesítmény is elég volt a Juventus kiveréséhez.

Az olaszok:

Az olasz bajnok Lazio, a csoportja ,,kiscsapatai" ellen hozta a kötelező győzelmeket, és ez bőven elég volt a továbbjutásához. Így az is belefért, hogy az Arsenal ellen mindössze egy pontot szereztek.
A másik olasz csapat a Milan, igen hullámzó teljesítménnyel teljesítette a ,,kötelezőt". Ám a Barcelonától elvett négy pont azt mutatja, a nagy meccsekre mindig összekapják magukat Maldiniék.

A franciák:

A Lyon továbbjutása egy gólon múlott. Ugyanis ennyivel kellett győzniük az utolsó fordulóban a görög Olympiakosz ellen. Ezt teljesítették, és így az UEFA Kupába ,,küldték" a görögöket.
A Paris Saint-Germain szerezte a csoportmérkőzések küzdelmeiben egy meccsen a legtöbb gólt (7-2 a Rosenborg ellen). De Párizsból egyébként is mindenki vereséggel távozott, és ez elég is volt a továbbjutáshoz.

A német:

Természetesen a német, a Bayern München, akik az évad elején kijelentették, hogy idén szeretnék megnyerni a BL-t. Ehhez az első lépést viszonylag simán -mindössze a már említett párizsi vereséggel- vették.

Az orosz:

Meglepetésre a Szpartak Moszkva viszonylag könnyedén lépett tovább, főleg a hazai teljesítményének köszönhetően. Az utolsó forduló már tét nélküli meccsén, azért még a csoportgyőztes Real Madridot is megverték.

Az osztrák:

A magyar szívekhez legközelebb álló továbbjutott csapat, a Sturm Graz. A két magyart (Korsós György és Szabics Imre) soraiban tudó együttes első két idegenbeli mérkőzését egyaránt 5-0-ra veszítette el. (A sors fintora, hogy ez a két csapat esett ki később a csoportból.) A két nagyarányú vereség mellett, hazai pályán mindenkit megvertek Korsósék, és még gólt sem kaptak otthon. Így az utolsó fordulóban már a döntetlen is elég volt a sógoroknak.

A török:

A Galatasaray szerezte a továbbjutott gárdák közül a legkevesebb pontot, de csoportjából, a körbeveréseknek hála, így is sikerült továbbjutnia.

A görög:

A Panathinaikosz a másik legkevesebb pontot gyűjtő együttes, de az utolsó fordulóban a Juventus ellen mutatott játék alapján megérdemelt a továbbjutásuk.

A belga:

Az Anderlecht egy 5-1-es manchesteri vereséggel kezdte a küzdelmeket, majd Kijevben is becsúszott egy 4-0-ás zakó. Viszont hazai környezetben mindenkit legyőztek. Az utolsó fordulóban pedig a belga edzővel készülő Eindhovent verték idegenben, és így csoportelsőként mehettek tovább.

A fent említett 16 csapat közül valamelyik nagyon boldog lesz 2001 májusának végén. De hogy melyik...