Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A Vasas a teremfoci bajnoka

2001.01.28. 18:17
Vasárnap megrendezése került az első ízben kiírt Nemzeti Teremlabdarúgó Bajnokság döntője. Az eseménynek a Budapest Sportcsarnok leégése miatt a Népstadion területén felállított SAP-csarnok adott otthont. A kupát a minden meccsét megnyerő Vasas szerezte meg, a tavalyi győztes Dunaferr előtt. A harmadik a Ferencváros lett, miután óriási küzdelemben legyőzte a meglepetéscsapatot, a Hévízt.
Megteltek a lelátók
A lebonyolítás egyszerű volt, a szervezők a hat csapatot két csoportba osztották. A már korábban megtartott sorsolás értelmében az A-csoportba kerültek a fővárosi csapatok (Ferencváros, Újpest, Vasas), míg a B-ben a vidékiek mérhették össze tudásukat (Dunaferr, Debrecen, Hévíz). Így már a küzdelmek megkezdése előtt biztos volt, hogy a döntőben Budapest-vidék összecsapás lesz, de sokkal nagyobb érdeklődés várta a Fradi-Újpest rangadót.

A-csoport

Meglepő könnyedséggel győzte le a Vasas az Újpestet az A-csoport első összecsapásán. Az első játékrészben Tiber és Juhár révén jutottak előnyhöz az angyalföldiek. A pihenő után még szépített az UTE, ám a hajrá egyértelműen a piros-kékeké volt. Egymás után érték el szebbnél szebb góljaikat, Szili, Pető, Tóth András és Maróti is beköszönt, beállítva a 6-1-es diadalt. A lilák egyetlen gólját Medgyesi szerezte.

László (4) góljával fordított a Vasas
Igen feszült hangulatú csatát vívott a Fradi és a Vasas, mutatja ezt, hogy már a mérkőzés elején kakaskodás miatt a kiállítás sorsára jutott Dragóner és Zováth, majd később Szilinek és Gerának is el kellett hagyni a játékteret két-két percre. Természetesen gólok is estek az összecsapáson, melyek közül az elsőt Tóth Mihály szerezte az ötödik percben. A középkezdést követően azonnal egyenlített Szili, a második játékrészben pedig egy védelmi hiba után László a vezetést is megszerezte csapatának. Két perccel később Tóth Attila bebiztosította a Vasas-sikert, ami egyben azt is jelentette, hogy az első helyért játszhatnak az angyalföldiek.

Sokak a döntőbe jutást eldöntő mérkőzésként várták az Újpest-Fradi rangadót, mégis ,,csak" arról dönthetett, hogy ki lesz a csoport másodikja, azaz ki játszhat B-csoport másodikjával a bronzéremért. A Fradi gyorsan előnyhöz jutott: a 2. percben Horváth Ferenc nyargalt végig a pályán, s lőtt Bíró mellett a jobb sarokba. Ezt követően élénken támadott mindkét gárda, a helyzetek azonban kimaradtak. A második játékrészt az UTE kezdte jól, Medgyesy egyenlített. A 21. percig kellett várni a következő találatra, ekkor egy bedobást követően Hámori fejelt a kapus felett a hálóba, majd néhány másodperccel a lefújás előtt Pinte is felavatta Bírót.

Eredmények
Újpest - Vasas 1-6 (0-2)
Vasas - Ferencváros 3-1 (1-1)
Újpest - Ferencváros 1-3 (0-1)

B-csoport

A Héviz-Dunaferr találkozóval kezdődött a nap
Az első mérkőzésen a terembajnokság tavalyi bajnoka, a Dunaferr fogadta a zalaegerszegi selejtezőcsoport meglepetéscsapatát, a Hévízt. Az NB I B-s gárda nem tudta megismételni korábbi remek teljesítményét, sőt néhány perc alatt összeomlott. A dunaújvárosiak tetszés szerint érték el góljaikat, s már a hetedik percben négygólos előnyre tettek szert. A folytatásban a biztos győzelem tudatában némileg kiengedtek, így ellenfelüknek sikerült szépíteni. Végül Orosz kettő, Rósa, Tököli, Molnár, illetve Tóth és Varsányi góljaival alakult ki az 5-2-es végeredmény.

A csoport második mérkőzésén a Debrecen és a Dunaferr találkozott. Gyors góllal indult a találkozó: Bernáth már az első percben vezetéshez jutatta a Lokit, ezt követően azonban nem pörögtek tovább az események, kissé unalmassá vált a játék. A Dunaferr a szünet előtt Kiss György révén egyenlített. A győzelem a 20. percben dőlt el, mikor Vadicska szerencsétlen mozdulattal saját kapujába juttatta a labdát. Az újvárosiak második sikere azt jelentette, hogy a csoport utolsó eredményétől függetlenül már biztos résztvevői a döntőnek.

A "kis Fradi" kiütötte a Lokit
A trió második helyéért a Hévíz és a Debrecen csapott össze. Varsányi büntetőjével gyorsan előnyhöz jutottak a második ligások, amit Lázár bombagóljával tovább növeltek. A második 12 percben Varsányi újabb, majd Kiss és Purt góljai után fölényesen diadalmaskodtak a hévíziek. A DVSC egyetlen gólját - még az első félidőben - sem debreceni játékos szerezte, ugyanis Szatmári lövése után a kipattanó labda a kapus hátáról került a hálóba.

Eredmények
Hévíz - Dunaferr 2-5 (1-4)
Debrecen - Dunaferr 1-2 (1-1)
Hévíz - Debrecen 5-1 (2-1)

A 3. helyért

Harmadik a Ferencváros
A csoportmérkőzések után eldőlt, hogy a Ferencváros, illetve a Hévíz mérkőzhet a terembajnokság harmadik helyéért. A ,,kis Fradi" óriási lelkesedéssel lépett pályára, s az igyekezetnek meg is lett az eredménye, hiszen megszerezték a vezetést. A szünet után Gera emberhátrányból egyenlített, ám újabb öt perc elteltével ismét a Hévíznél volt az előny. Már-már bronzérmesnek érezhette magát a másodosztályú klub mikor Csiszár szabadrúgásból egyenlített, sőt néhány másodperccel a végső sípszó előtt egy hatalmas bombagóllal megfordította az eredményt. A dobogó harmadik fokán így a Ferencváros végzett.

Eredmény
Ferencváros - Hévíz 3-2 (0-1)

Döntő

A Vasas és a Dunaferr csatája kihagyott helyzetekkel kezdődött, a 3. percben Molnár, majd az ellentámadás után pedig Pető rontott el egy ziccert. A 7. percben aztán megszületett az első gól, Kiss beadását követően Orosz jutatta Hajdú kezei között a labdát a hálóba. Egy perccel a szünet előtt sikerült egyenlítenie az angyalföldieknek, Simek találatával. A folytatásban a Vasas akarata érvényesült jobban, s ez az eredményben is meglátszott. A 15. percben Szili, majd két perccel a vége előtt Mónos is beköszönt, ezzel kialakult a 3-1-es végeredmény. Így az első ízben kiírt Arany Ászok Nemzeti Teremlabdarúgó Bajnokság győztese a Vasas lett.

Eredmény
Dunaferr - Vasas 1-3 (1-1)