Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Romario az év futballistája Amerikában

2001.02.05. 18:28
Romariot, a brazil Vasco da Gama játékosát választották meg 2000. legjobb amerikai labdarúgójává. Az uruguayi El Pais című újság hagyományos szavazásán a harmincnégy éves világbajnok csatár hatvanhét szavazatot gyűjtve nyert. Második helyen az argentin Juan Riquelme végzett hatvannégy vokssal, míg harmadik a kolumbiaiak játékosa, Cordoba ötvenhárom szavazattal. Az év edzője Carlos Bianchi, az argentin Boca Juniors mestere lett.
Az uruguayi El Pais című újság hagyományos év eleji szavazásán Romariot, a brazil Vasco da Gama labdarúgócsapatának csatárát választották meg 2000. év legjobb amerikai játékosának. Az amerikai újságírók minden évben szavaznak a kontinens első számú futballistájáról, ezúttal, az immár harmincnégy éves játékost ítélték a legjobbnak. Romario meggyőző fölénnyel, hatvanhét szavazatot gyűjtve lett első, megelőzve az argentin új hullám feltörekvő csillagát, a hatvannégy szavazatot kapó Juan Riquelmét, valamint a harmadik helyezett, ötvenhárom voksot begyűjtő, kolumbiai Cordobát. Az év edzője Carlos Bianchi, az argentin Boca Juniors mestere lett.

A tollforgatók voksoltak a múlt esztendő európai futballistáira is: ezt a szavazást a Real Madrid játékosa, a portugál Luis Figo nyerte, megelőzve a Juventus francia középpályását, Zinedine Zidanet, és az olasz Lazio védőjét, Alessandro Nestát.

Romario
Romario 1988-ban robbant be a világ futballközvéleményébe, amikor huszonegy éves korában Európába, a holland a PSV Eindhovenhez igazolt. A tulipánok földjén öt sikeres évet töltött el, majd 19993-ban már egy igazi nagy csapathoz, az FC Barcelonához írt alá. Két év múlva már hazatért a Flamengohoz, és úgy nyilatkozott, egyelőre nem kíván többé Európában játszani. Ezért hatott meglepetésként, hogy még ugyanabban az évben a spanyol élvonalba, Valenciába szerződött. Itt nem töltött el túl sok időt, csupán néhány hónapot focizott a kékmezes egyesületben. Miután nem érezte jól magát Hispániában, csalódottan csomagolt, és hazautazott. Brazíliába visszatérve a Vasco da Gama csapatával egyezett meg, és a mai napig a híres Rio de Janeiro-i csapatban lép pályára a hét végi bajnoki fordulókban. Januárban még elterjedt, hogy esetleg az olasz bajnokságban gyengélkedő Internazionale labdarúgója lesz, de ebből a kontraktusból nem lett végül semmi.

Legnagyobb sikerét az 1994-ben, az Egyesült Államokban rendezett labdarúgó-világbajnokságon érte el, ahol a brazil válogatott tagjaként aranyérmet szerzett. Hazájában népszerűsége azóta is töretlen, bár többször elterjedt visszavonul az aktív játéktól. A játékos zűrös élete sem vetett árnyékot hírnevére, Brazíliában még mindig ő az első számú sztár. Romário hazatérése után valósággal újjászületett, másodvirágzását éli. Egyre jobban játékba lendült, a tavalyi évben hetvennégy mérkőzésen játszott és hetvenhárom gólt szerzett. Nagyszerű formájának köszönhetően választották meg az év amerikai labdarúgójának.