Márk
13 °C
28 °C

Öt perc alatt jutott tovább a Liverpool

2001.03.16. 13:13
Az UEFA-kupa sorsolásakor már tudni lehetett, hogy két spanyol csapattagja lesz a legjobb négy mezőnyének. A másik két kiadó helyre a Kaiserslautern az Eindhovennel , a Liverpool a Portóval viaskodott. Sajnálatos, hogy ez a játéknap sem múlt el botrány nélkül, jóllehet a keddi párizsi tömegverekedés nem ismétlődött meg.
Az Eindhoven a múlt héten szellemesen, és harcosan játszott a Kaiserslautern otthonában, és csupán egy vitatható tizenegyessel maradtak alul a vörösökkel szemben. Majd a visszavágón megszerzik a továbbjutást - gondolhatták a csapat hívei, hiszen az egygólos hátrány korántsem veszedelmesen sok. Az Eindhoven nélkülözte a jugoszláv Mateja Kezsmant, aki a holland góllövőlista vezetője, de a reményeiket ez a tény vajmi kevéssel csökkentette.

Mario Basler
Egyetlen gólja mindent eldöntött
fotó: EPA
Sokkal inkább csökkentette viszont, hogy az első félidőben nem játszottak jól. Kotka ugyan nagy helyzetben a kapufát találta el, ám a nagy lehetőségek között mindössze a finn futballista helyzetét lehetett feljegyezni. Az átütőerő és szervezettség hiányzott a hazaiak játékából. A második félidő ötödik percében aztán óriási lehetőséghez jutottak.

A Kaiserlautern idegenlégiósa, a cseh Lokvenc hátrament segíteni a védőknek, és eközben szabálytalanul akasztotta Van Bommelt. Lopez Nieto habozás nélkül a büntető pontra mutatott, de a tizenegyest Georg Koch hárította. Ezek után volt még egy tizenegyes gyanús szituáció, a hollandok szerint az egyiptomi Ramzy kézzel ért a labdához - ekkor Nieto továbbit intett -, és aztán döntő fordulat következett a játékban.

Lokvenc ezúttal a holland kapu előtt tüsténkedett, és a németek talán második épkézláb támadása után a hatvannyolcadik percben tizenegyest harcolt ki. A labda mögé Mario Basler állt, és ahogyan tanítják: laposan, a kapus bal kezére célozva értékesítette a büntetőt. Két perc sem telt el, a PSV csapatkapitányát, Van Bommelt második sárga lapja után kiállította a játékvezető.

Negyedórára félbeszakadt a játék

A pályára tévedt kopaszodó férfit a holland kapus bírta jobb belátásra
fotó: EPA
Ezt már nehezen viselte el a hazai publikum. Egy kopaszodó férfi a játéktérre ugrott, és a bíró felé futott. Őt a holland kapus jobb belátásra bírta, ám alig néhány másodperccel az eset után, több százan kísérelték meg ugyanezt. A drukkereket a PSV mestere, a belga Gerets valamint a gárda játékosai sem tudták feltartóztatni. Mindent megpróbáltak, hogy visszatartsák őket, de nem lehetett. A játékvezető a 72. percben félbeszakította a küzdelmet.

Negyedóra múltán csillapodtak a kedélyek, és be lehetett fejezni a találkozót. A folytatásban a Kaiserslautern továbbra is fegyelmezetten, jottányit sem kockáztatva küzdött, és végül ha nem is egyszerűen a legjobb négy közé jutott.

Jegyzőkönyv
PSV Eindhoven - Kaiserslautern 0-1 (0-0)
Vezette: Lopez Nieto
Gólszerző: Basler a 69.percben
Kiállítva: Van Bommel
Továbbjutó: a Kaiserslautern 2-0-ás összesítéssel

Gólt sem kaptak a Vörös Ördögök

Micheal Owen
Remek formáját hozta a mérkőzésen
fotó: EPA
A Liverpool a Tranmere elleni kupameccsel(4-2) hangolt a Porto elleni összecsapásra. Azon a találkozón Murphy és Owen nagyszerűen megértette egymást, a Liverpool támadásai életveszélyesek voltak. A Porto védői is tapasztalhatták, hogy a két fiatal tehetség valóban remek formában van. És rajtuk kívül még egy harmadik is: Gerrard. Elévülhetetlen érdemet szerzett a két gólban. Mindkétszer ő futott el a jobbszélen, és a védők egyszer sem voltak képesek szerelni. Ráadásképpen mindkétszer mértani pontossággal játszotta középre a labdát. Első beadását mellre vette Murphy - előfordulhat, hogy a kezét is használta -, majd védhetetlenül bombázott a kapuba. Másodszor Owen érkezett pompás ütemben és a dermedt kapus mellett a hálóba fejelt. A második félidőben megpróbálkozott a lehetetlennel a Porto, de a lendület az idő múlásával fokozatosan alábbhagyott.

Jegyzőkönyv
Liverpool - Porto 2-0 (2-0)
Vezette: Nielsen (dán)
Gólszerzők: Murphy a 33., Owen a 38.percben
Továbbjutó: a Liverpool 2-0-ás összesítéssel

Rivaldo duplája döntött

A Barcelona átutazva a fél országot, Vigóba látogatott, ahhoz a Celtához, amelyiktől a bajnokságban egyszer már kikapott, és a múlt héten soványka, 2-1-es előnyt szerzett. Rivaldo azonban tartósította erre a találkozóra is bombaformáját, és fél óra elteltével vezetést szerzett a katalánoknak. Nem örülhettek azonban sokáig az előnynek, mert az ugyancsak brazil Catanha öt perc múltán kiegyenlítette. Rivaldo viszont egy perccel a félidő lefújása előtt ismét ellenállhatatlan volt. Ez a gól pedig egyszersmind azt jelentette, hogy minimum két góllal kell veszítenie a Barcának a kieséshez. A Celta a második félidőben mindent megpróbált a győzelem, illetve a továbbjutás érdekében, de csupán az előbbit sikerült megszereznie. Az argentin Gustavo Lopez tizenegyes-találata még visszaadta a reményt, de a hátralévő fél órában a Barca jól védekezett. A hosszabbítás első percében ugyan Mosztovoj előnyhöz juttatta Celtát, ez a gól csupán szépségtapasznak volt elegendő, Rivaldóék továbbjutása nem forgott veszélyben.

Jegyzőkönyv
Celta Vigo - Barcelona 3-2 (1-2)
Vezette: Merk (német)
Gólszerzők: Catanha a 34., Gustavo Lopez az 59., Mosztovoj a 91., illetve Rivaldo a 29., és a 44 percben
Továbbjutó: a Barcelona 4-4-gyel idegenben lőtt több góllal

Szépen búcsúzott a Rayo

Az elmúlt egy héten belül harmadszor találkozott egymással a madridi Rayo Vallecano illetve a baszk Alavés. Az első két összecsapást az Alavés nyerte, most a Rayo diadalmaskodott, de Jordi Cruyff találata után voltaképpen már lefutott volt a mérkőzés, hiszen az első meccsen három nullra az Alavés nyert. Öt gólt pedig nem szokott gyakran kapni a vitóriai kiscsapat. A Rayo azonban nem adta fel, és végül siker koronázta a lelkesedésüket.

Jegyzőkönyv
Rayo Vallecano - Alavés 2-1 (1-1)
Vezette: Colombo (francia)
Gólszerzők: Quevedo a 42., Cembranos a 75. illetve Cruyff a 19. percben
Továbbjutó: az Alavés 4-2-es összesítéssel
15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft