Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Várhidi Péter a Videoton új edzője

2001.04.19. 19:48
Menesztették a Videoton első osztályú labdarúgó csapatának vezetőedzőjét, Csongrád Ferencet. A vezetők a gárda gyengébb szereplésére hivatkozva bontottak szerződést trénerrel. A piros-kék csapat az utolsó négy mérkőzését elvesztette, legutóbb a Ferencvárostól kaptak ki öt-nullra. Az új vezetőedző, az egykor Újpesttel bajnoki címet szerző Várhidi Péter, aki 2002. június harmincadikáig vezeti a fehérvári egyesületet.
Alig ült el a Kispest vezetőedzője, Tornyi Barnabás menesztése keltette vihar, újabb edzőcserére került sor a labdarúgó NB I-ben. Ezúttal Székesfehérváron fogyott el a türelem, a vezetők négy vereség után felbontották a kilencedik helyezett gárda vezetőedzőjének, Csongrádi Ferencnek a szerződését. Az új tréner 2002 június 30-ig Várhidi Péter, segítői Herédi Attila és Tőkés László lesznek. Az edző menesztésén túl a játékosok bűnhődnek: hárommillió forint prémiummegvonással sújtották őket.

Cél a nemzetközi szereplés

Az új edző nehéz feladat előtt áll, ha teljesíteni akarja a vezetőség elvárásait. A cél a nemzetközi kupaszereplés kivívása, amely a Magyar Kupában még elérhető. A gárda az óvás alatt álló Vasas elleni meccset a zöld asztalnál is megnyerte, és ha elutasítják az angyalföldiek fellebbezését, akkor már a négy között folytathatják a fehérváriak, ahol a másodosztályú BKV Előrével játszanak.

Várhidi Péter az Újpesttel ért el jelentős sikereket. Bajnoki címre és bronzéremre vezette a lila-fehéreket, míg utolsó újpesti szezonjában csupán a középmezőnyben végzett, és az idény végén nem hosszabbítottak meg szerződését. Azóta megszerezte az UEFA-B licencet adó edzői oklevelet, és televíziós szakkommentátorként dolgozott. Az új trénert is szerettük volna megszólaltatni, de telefonon jelenleg nem érhető el.

Csongrádi "bűnei"

Csongrádi Ferenc
Csongrádi Ferenc pedig nem végzett rossz munkát. A sorsdöntő, őszi kvalifikációs bajnokságban sikerült bekerülniük a legjobb tizenkettő közé, biztosítva a csapat túlélését a legjobbak között. A tavasz rájátszás is jól indult a fehérváriak számára, négy nullával kiütötték az Újpestet, és egy nullra verték a Lombadrot, csupán a Hungária-körúton szenvedtek vereséget. A kupában is remekeltek, a Fáy utcában verték meg a Vasast.

A vezetők a csapat gyenge szereplésével indokolták a vezetőedző menesztését. Való igaz, a gárda a legutóbbi négy összecsapását elvesztette. Kétszer kaptak ki meglehetősen szerencsétlen körülmények között egy nullra Kispesten és Dunaújvárosban, utóbbi mérkőzésen hosszabbításban kapott góllal. Egyedül a Sopron elleni hazai vereség írható Csongrádi számlájára, a kiesés ellen küzdő Matávot hazai környezetben illett volna legyőzni. Legutóbb Ferencvárostól elszenvedett öt nullás mérkőzésen pedig már lehetett érezni, hogy az edző már nem tud hatni a játékokra.