Klaudia
-4 °C
2 °C

Tizenegyesekkel nyerte a Bajnokok Ligáját a Bayern

2001.05.24. 00:30
A német Bayern München huszonöt éve nem nyerte meg a BEK-trófeát, két éve a rendes játékidő hosszabbításában veszíttek a Manchester ellen. Most azonban nagyon fogadkoztak, hogy hazaviszik a trófeát. Hátrányba kerültek ugyan, de egyenlítettek, és a tizenegyesekkel - jóllehet kétszer is hátrányba kerültek - végül a maguk javára fordították a meccset.
HIRDETÉS
Bajnokok Ligája főtámogatója
Úgy kezdődött a finálé, ahogy azt alighanem a Valencia álmaiban eltervezte. Már a harmadik percben vezettek. Carew nagyszerűen ment el a szélen, középre adása Mendietához került, aki nem tudott lőni, mert Linke eléfeküdt. A holland bíró, Dick Jol úgy ítélte meg a helyzetet, hogy kézzel ért a labdához. A büntetőt Mendieta nyugodtan lőtte a sarokba.

Még fel sem ocsúdhatott a Bayern, amikor ők is egy hatalmas sanszhoz jutottak. A hatodik percben Effenberget Angloma akasztotta, a jogos tizenegyest Scholl végezte el, ám gyatrám lőtte, és Canizares lábbal hárította a lövést.

A Bayern ezek után többet támadott, ám csak helyzetekig jutottak el. A labdabirtoklásban elképesztő magas szám jött ki, hetven százalékban a német uraltál a játékszert - olykor felbillent a pálya -, de az egyenlítésig nem jutottak el.

Effenberg nem hibázott

A második játékrészben azonban igen, talán már nem is meglepetésre, büntetőből. Carboni ugyanis elütötte a labdát a csereként beállt Jancker elől, és Jol megint a tizenegyes pontra mutatott. (Puhl Sándor szerint sem ez, sem a Valencia vezető találata nem ért büntetőt) Ezúttal Effenberg volt az ítéletvégrehajtó, és ő sokkal higgadtabbnak bizonyult, mint Scholl.

Egyenlített tehát a Bayern, ám innen kezdve csendes mezőnyjátékba ment át a finálé, érezhető volt, hogy nem akarnak kockáztatni, és a hosszabbításra bízzák a dolgot. A Valencia némileg javított a labdabirtoklás arányán, de még mindig a Bayern vezetett 65 százalékkal.

Kahn lett a finálé hőse, három tizenegyest is hárított

Jöhetett a ráadás, és ebben a kétszer tizenöt percben sokkal több történt, mint az egész második félidőben. Helyzetek mindkét oldalon. Előbb Elber, majd Zahovics mehetett volna a mennybe, de hibáztak, nem született döntés. Megélénkült a meccs, de a kapu előtt elbizonytalanodtak a legnagyobb klasszisok is.

A tizenegyesekre maradt a döntés, és a BEK-döntőkben, amelyik csapat megszerezte eddig a vezetést az lett a végső győztes a büntetőpárbajban is. Miután Zahovics, Carboni és Pellegrino is hibázott, ezúttal azonban nem fogott a babona, noha a Bayern kétszer is hátrányba került, a végén diadalmasan örülhetett. A hős kétségkívül Oliver Kahn, a németek kapusa lett, aki három büntetőt is hárított. Cseppet sem érdemtelenül lett ő a meccs legjobbja.

A döntő leggyengébbje a bíró volt

A németek a győztes siker után a negyedik finálét már nem veszítették el, a Valencia azonban ezúttal sem volt képes átlépni a saját árnyékát. Hector Cúper azonban elveszítette sorrendben harmadik kupadöntőjét is. Abban azonban igaza volt a mesternek, hogy a BL-döntőt a helyszínről jobb nézni, mint tévén keresztül követni. Ennyi maradt számára vigaszként.

A másik tréner viszont, Ottmar Hitzfeld négy év után ismét a csúcsra ért. Aligha lehet elvitatni, hogy érdemtelenül került Münchenbe a BEK-serleg. Furcsa sajátossága volt azonban ennek a döntőnek, hogy a holland Dick Jol meglehetősen gyengén vezette a mérkőzést, és teátrális mozdulatai olykor már idegesítőek voltak.

Jegyzőkönyv
Bayern München-Valencia 5-4 (1-1)
FC Bayern München: Kahn - Kuffour, Andersson, Linke - Sagnol(Jancker 46.), Hargreaves, Effenberg, Lizarazu - Salihamidzic, Elber(Zickler 100.), Scholl(sergio 108.)
edző.: Ottmar Hitzfed
FC Valencia: Canizares - Angloma, Ayala(Djukics 90.), Pellegrino, Carboni - Baraja, Mendieta, Kily Gonzalez, Aimar(Albelda 46.) - Sanchez(Zahovic 66.), Carew
edző.: Hector Cúper
Gólszerzők: Mendieta 3p. (11-esből) Effenberg 50p. (11-esből)
Sárgalap: Carboni 26p. Andersson 38p. Kily Gonzalez 107p.
A 11-esek:
Sergio fölé vágta a labdát.
Mendieta laposan a bal alsó sarokba helyezett (0-1)
Salihamidzic biztosan lőtt a kapuba (1-1)
Carew flegmán gurított a bal alsó sarokba (1-2)
Zickler sem hibázott (2-2)
Zahovic lövését a jobbra vetődő Kahn kiütötte
Andersson lapos lövését a balra mozduló Canizares hárította
Carboni lövését Kahn a keresztlécre tolta
Effenberg nagy erővel vágta a labdát a kapu jobb oldalába (3-2)
Baraja a jobb alsó sarokba helyezett (3-3)
Lizarazu a kapu bal oldalába vágta a labdát (4-3)
Kily Gonzalez lövésére Kahn mozdulni sem tudott (4-4)
Linke is biztosan értékesítette a 11-est (5-4)
Pellegrino lövését Kahn kiütötte, s ezzel a Bayern győzött az idei BL-döntőben.