Sára, Márió
2 °C
6 °C

Aláírták a Fotex-FTC szerződést

2001.07.21. 19:47
Szombaton délután pont került a Fotex-Ferencváros szerződés végére. A szerződés értelmében az egyesülettől a labdarúgócsapatot működtető kft. üzletrészének 80 százalékát 2,4 milliárd forintért megvásárolta a Fotex. A cég a szerződés értelmében, az első részlet átutalásáig, tehát augusztus elsejéig következmények nélkül elállhat a teljesítéstől.
A tárgyalások utolsó fordulója szombat délelőtt tíz órakor kezdődött, és a vártnál nehezebben ért véget, hiszen az egyórás ebédszünet után csak délután négy óra körül írták alá a felek a szerződést. Az FTC részéről Furulyás János, míg az Fotex részéről Várszegi Gábor elnök-vezérigazgató látta el kézjegyével az iratokat.

Következmények nélkül elállhat a teljesítéstől a Fotex

A szerződés részletiről Takács Tibor, az FTC alelnöke tájékoztatta az Indexet. Takács szerint a szerződés az aláírással érvényesen létrejött, de csak a teljesítéssel hatályosul. Ez azt jelenti, hogy csak az első összeg, azaz a 600 millió forint átutalásával (ha megérkezik az FTC bankszámlájára) válik élővé a szerződés. Az átutalás határidejének augusztus elsejét kötötték ki felek. A Fotex a szerződés szerint az első átutalásig bármikor meggondolja magát, és elállhat a teljesítéstől. Tehát minden következmény nélkül megtehetik, hogy nem fizetnek egy fillért sem.

Viszont ha az első összeget átutalják, akkor a további összegeket - három év alatt esztendőnként újabb 600-600 milliót - már követelheti a Ferencváros, a Fotexnek ekkor már fizetnie kell. Ugyanakkor az egyoldalú elállás joga nem illeti meg a zöld-fehér klubot, ők a szerződés aláírása után már nem léphetnek vissza.

Elhárultak az akadályok

Korábban felmerült a probléma, hogy a cégbírósági bejegyzés alapján még a korábbi vezetőség, tehát Torgyán József, Szabadi Béla, valamint Fenyvesi Máté jogosult a Ferencváros képviseletére. Takács Tibor szerint az akadály elhárult, miután az egyesület jogásza az egyesület elnökségének határozatát, mely tartalmazza az új vezetőség megbízását, benyújtotta bíróságra, így nem lesz akadálya a szerződés érvényességének.